Υποκίνηση και ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - Ζίχναλης, Ιωάννης (2021)
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα συμβάλουν στα μέγιστα του ΑΕΠ της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και κατά συνέπεια ο ξενοδοχειακός τομέας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό συστατικό τουριστικής ανάπτυξης, καθώς εξυπηρετεί την ανάγκη των τουριστών για διαμονή. Σημαντική είναι επίσης, και η συμβολή του ξενοδοχειακού τομέα στην μείωση της ανεργίας γενικότερα και στη χώρα μας ειδικότερα. (Βαρβαρέσος, 2000). Οι εργαζόμενοι των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως και η λειτουργία γενικότερα αυτού του είδους επιχειρήσεων, χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα που υπάρχει με τον πελάτη – επισκέπτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το ανθρώπινο δυναμικό των ξενοδοχειακών μονάδων, να αποτελεί το βασικότερο άξονα που διαμορφώνει το στρατηγικό πλεονέκτημα του εκάστοτε ξενοδοχείου. Η υψηλή ποιότητα στην εξυπηρέτηση, η οποία είναι προϊόν της υψηλής ποιότητας στην εργασία, την ευσυνειδησία και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη και την κερδοφορία της επιχείρησης. Συμπερασματικά, διακρίνουμε ότι η χρησιμοποίηση των κατάλληλων μεθόδων υποκίνησης μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για την επίτευξη των στόχων της Διοίκησης της ξενοδοχειακής μονάδας. Άλλωστε, η παραγωγικότητα σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν εξαρτάται μόνο από τις σωματικές και πνευματικές ικανότητες του κάθε εργαζομένου, αλλά και από την ικανοποίηση των αναγκών του. Η ικανοποίηση αυτή μπορεί να προέρχεται από την ίδια την εργασία και τις σχέσεις τους εργαζομένου με τους συναδέλφους του, την σχέση του εργαζομένου με την διοίκηση αλλά και από την αμοιβή της εργασίας του με οικονομικές αλλά και μη οικονομικές αμοιβές. (Βαρβαρέσος, 2000).