Επιπτώσεις στον τουρισμό, από μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στον ΚΕΕΧ - Ταρναράς, Δρόσος (2021)
Στην παρούσα εργασία έχει γίνει η προσπάθεια να παρουσιαστεί αναλυτικά το περιβάλλον των αερομεταφορών στην Τουρκία. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται μια αναφορά στην πορεία που έχει ακολουθήσει ο κλάδος των αερομεταφορών από την αρχή του, έως και σήμερα. Η τουρκική αγορά ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις μέσα από σταθερά βήματα έχει απελευθερωθεί και έτσι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ανταγωνισμού. Η έννοια της απορρύθμισης και τα γεγονότα που άλλαξαν το πρόσωπο των αερομεταφορών εξετάζονται και αναλύονται στο θεωρητικό κομμάτι. Οι διεθνείς εξελίξεις και η απορρύθμιση της αγοράς των ΗΠΑ, οδήγησαν στην δημιουργία μιας προσπάθειας απελευθέρωσης και των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, η οποία περνάει μέσα από τη συγκρότηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου. Η πιθανότητα ένταξης της Τουρκία στον ΚΕΕΧ και οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη εξετάζονται στην εργασία αυτή. Η εργασία χωρίζεται στην πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα, που αλληλένδετα αποσκοπούν στην κατανόηση εις βάθος της δυναμικής και δομής της βιομηχανίας των τουρκικών αερομεταφορών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις μιας πιθανής ένταξης στον ΚΕΕΧ, σε επίπεδο εταιρειών, καταναλωτών και των υπόλοιπων εμπλεκομένων φορέων. Στη δευτερογενή έρευνα (θεωρητικό κομμάτι), συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν άμεσα και έμμεσα τον τομέα των αερομεταφορών στην Τουρκία. Εξετάζονται οι εξελίξεις που έχουν διαμορφώσει το σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο όμως οι Τουρκικές Αερογραμμές παραμένουν ο κύριος ρυθμιστής της υπάρχουσας εγχώριας κίνησης. Με την χρήση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς, γίνεται η προσπάθεια να εξαχθούν συμπεράσματα για την διάρθρωση της επιβατικής κίνησης και την ανάπτυξη των αερομεταφορικών υποδομών, σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στον ΚΕΕΧ. Όσον αφορά τη πρωτογενή έρευνα, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος με ερωτηματολόγια. Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ποιοτικά ερωτηματολόγια, με ανοιχτές ερωτήσεις. Η έρευνα αυτή έχει μεγάλη ποσότητα αταξινόμητων ποιοτικών δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν με συνεντεύξεις από ειδικούς σε θέματα αερομεταφορών στην Τουρκία.Επίσης γίνεται μια SWOT ανάλυση, η οποία έχει ως σκοπό την κατηγοριοποίηση κάποιων βασικών χαρακτηριστικών της αγοράς των αερομεταφορών της Τουρκίας. Η SWOT αυτή ανάλυση στηρίζεται στη δευτερογενή έρευνα και σκοπό έχει να συγκρίνει τα κατηγοριοποιημένα ευρήματα με τις προβλέψεις που θα εξαχθούν από την πρωτογενή έρευνα.