Μοντελοποίηση συστημάτων Bonus-Malus - Χαραλάμπους, Άννα (2021)
Ο αναλογιστής είναι ένας ειδικός επιστήμονας ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως τις θεωρίες των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής, καθώς και την οικονομική θεωρία προκειμένου να διερευνήσει, να μελετήσει και να ποσοτικοποιήσει τις οικονομικές εκπτώσεις αβέβαιων μελλοντικών γεγονότων. Ένα από τα κύρια καθήκοντα του αναλογιστή είναι να σχεδιάσει μια τιμολογιακή δομή που θα κατανέμει δίκαια το βάρος των αποζημιώσεων μεταξύ των ασφαλισμένων έτσι ώστε να αποφευχθούν κενά σε μια ανταγωνιστική αγορά. Στις μέρες μας, η εμπλοκή του Αναλογιστή είναι καθολική σε όλες τις δραστηριότητες μιας Ασφαλιστικής Εταιρίας και έχει ως σκοπό να χωρίζει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια σε ομοιογενής κατηγορίες με όλους τους ασφαλισμένους που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, να πληρώνουν όλα τα χρόνια το ίδιο ασφάλιστρο.