Αυτόνομα πλοία και περιβάλλον λειτουργίας - Σταυρακάκη, Μαργαρίτα (2021)
Σήμερα, με την πρόοδο της τεχνολογίας παρατηρείται πως τα συστήματα των πλοίων έχουν αλλάξει αρκετά σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Συγκεκριμένα, η τεχνολογική αυτή εξέλιξη έχει οδηγήσει τον ναυτιλιακό κλάδο, στη κατασκευή πλοίων τα οποία διαθέτουν συστήματα αυτοματισμού, πλήρως εκσυγχρονισμένα. Τα συστήματα αυτά, επιτρέπουν τη διαρκή επίβλεψη αλλά και το χειρισμό των πλοίων, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σε πραγματικό χρόνο. Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, έπειτα από μια συνοπτική ιστορική αναδρομή, αναφέρεται στα αυτόνομα πλοία και στη λειτουργία τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφεται η τεχνολογία που θα χρησιμοποιείται στα μη επανδρωμένα πλοία με τη βοήθεια δύο έργων: του MUNIN και του AAWA. Έτσι, οδηγούμαστε στα πλεονεκτήματα αλλά και στα μειονεκτήματα που θα επιφέρουν αυτού του είδους τα πλοία. Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα, στην πλειοψηφία τους αναμένεται να προέρχονται από την απομάκρυνση των μελών του πληρώματος από τα πλοία, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει τόσο στη μείωση των ναυτικών ατυχημάτων όσο και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των πλοίων. Φυσικά, αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο και υπάρχει ακόμα ανησυχία, επομένως απαιτείται τουλάχιστον, τα αυτόνομα πλοία να είναι εξίσου ασφαλή με τα συμβατικά. Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να τονίσουμε, πως ο αυτοματισμός έχει την τάση να ενισχύει ορισμένες ανθρώπινες αδυναμίες από τις ήδη υπάρχουσες αλλά και να δημιουργεί νέες. Επιπρόσθετα, πέρα από τα πλεονεκτήματα ασφάλειας, στη συγκεκριμένη εργασία επισημαίνονται και άλλα οφέλη όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Όσον αφορά τώρα τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων στο εγγύς μέλλον, παρατηρείται πως προκύπτουν αρκετοί που σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο, τον υπολογισμό της ευθύνης καθώς και προκλήσεις που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και την κατασκευή του κέντρου ελέγχου ξηράς.