Μελέτη της υποδομής του πυθμένα του κόλπου της Γέρας μέσω της ανάλυσης τομογραφιών τύπου Boomer - Κωστόπουλος, Κωνσταντίνος (2021)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η υποδομή του πυθμένα του κόλπου της Γέρας μέσω γεωφυσικών δεδομένων που συλλέχθηκαν από τομογράφο τύπου Boomer που συνδέεται με ιδιαίτερα στρωματογραφικά χαρακτηριστικά και γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, και μελετήθηκαν Από τη μελέτη των τομογραφιών και σύμφωνα με τα ακουστικά χαρακτηριστικά των ανακλάσεων στην υποδομή του πυθμένα διακρίθηκαν τρεις σεισμικές φάσεις (ΣΦ1-ΣΦ3) με τη 1η να εμφανίζεται με δυο διαφορετικές μορφές ανάλογα με τη περιοχή του κόλπου. Οι κυριότεροι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί που εντοπίστηκαν ήταν το πλήθος θαμμένων υβωμάτων καθώς και ένας μεγάλος αριθμός θαμμένων ρηγμάτων κυρίως στα Β-ΒΑ. Επιπλέον σε ένα μεγάλο μέρος του κόλπου εντοπίστηκαν ρευστά σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους αποδόθηκαν σε αέρια αν και το ακριβές είδος των ρευστών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Τα αέρια εμφανίζουν είτε ασθενή και είτε μεγάλη συγκέντρωση προκαλώντας ακουστικές ανωμαλίες σε σημείο επικάλυψης των υποκείμενων ανακλαστήρων. Η ύπαρξή τους έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη ΣΦ2. Τα υποεπιφανειακά υβώματα στον κόλπο της Γέρας αποτελούν ιδιαίτερους μορφολογικούς σχηματισμούς που σχηματίζονται στον κόλπο τα τελευταία ~6000 χρόνια και σύμφωνα με τη βιβλιογραφική έρευνα δεν έχουν παρατηρηθεί σε κάποιο αντίστοιχο περιβάλλον στον Ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο. Αντιθέτως η παρουσία ρευστών με αντίστοιχα ακουστικά χαρακτηριστικά έχει παρατηρηθεί σε παρόμοια ημίκλειστα περιβάλλοντα. Η ύπαρξη ρηγμάτων στον κόλπο συνδέεται μάλλον με τις ρηξιγενείς ζώνες της χέρσου και φαίνεται να αποτελούν κύριες οδούς μετανάστευσης των αερίων ή/και άλλου τύπου ρευστών.