Η επικοινωνία σε μονάδες προσχολικής αγωγής - Κακούρη, Χαρίκλεια (2021)
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο να διερευνήσει την επικοινωνία στο νηπιαγωγείο. Ειδικότερα παρουσιάζονται και αναλύονται οι απόψεις των νηπιαγωγών σε σχέση με την επικοινωνία καθώς και τις συγκρούσεις που δημιουργούνται στον εργασιακό χώρο και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στην σχολική μονάδα αλλά και στις νηπιαγωγούς. Οι συμμετέχοντες είναι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεις της Αττικής. Επίσης διερευνούνται τα αίτια που δημιουργούν συγκρούσεις και αναλύονται στην εργασία αυτή όλες οι απόψεις που προέκυψαν. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει πως οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρούν πως οι συγκρούσεις είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται πολύ συχνά στα νηπιαγωγεία και υπάρχουν πολλές αιτίες που κάνουν την εμφάνισή τους. Ωστόσο οι συγκρούσεις αυτές δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το σχολείο, τις νηπιαγωγούς αλλά και τα ίδια τα παιδιά, μιας και τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ένταση και αντιδρούν και αυτά. Η πλειοψηφία λοιπόν των συμμετεχόντων συμφωνεί με αυτές τις απόψεις από αναλύονται και παρουσιάζονται στην εργασία αυτή. Επίσης, παρατηρήσαμε πως οι συγκρούσεις επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των νηπιαγωγών, στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων και δεν βοηθούν στην επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στο σχολικό περιβάλλον.