Χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και αποχετευτικού δικτύου με τη χρήση ΓΣΠ: η περίπτωση της νήσου Λέσβου - Αριστοτέλους, Ζωή; Μέκρας, Βασίλειος (2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αποτελεί μια προσπάθεια χωροθέτησης μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε όλη την έκταση της Λέσβου καθώς και το σχεδιασμό αποχετευτικού δικτύου. Προτείνει τρία σενάρια χωροθέτησης μονάδων όπου στην συνέχεια αναλύει το κόστος για το καθένα από αυτά. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται θεωρητικές έννοιες των υγρών αποβλήτων καθώς και μια μικρή ιστορική αναδρομή. Αναφέρεται ένα θεωρητικό πλαίσιο στο αποχετευτικό δίκτυο, τους τύπους του και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα για τον καθένα. Στο δεύτερο κεφάλαιο αποτυπώνεται η θεωρία των πολυκριτηριακών μεθόδων αλλά και οι μέθοδοι αξιολόγηση όπου στη πορεία θα χρησιμοποιηθούν και στη πράξη για το ζητούμενο της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα η παρούσα πτυχιακή χρησιμοποιεί την AHP μέθοδο ως μέθοδος αξιολόγησης. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η περιοχή μελέτης, δηλαδή το νησί της Λέσβου καθώς και κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του. Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρει τη μεθοδολογία που ακολούθησε η εργασία αυτή ώστε να φτάσει το στόχο της αποτυπώνοντας τα βήματα σε πίνακες και χάρτες με τον ανάλογο σχολιασμό. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με τη χρήση εργαλείου ArcGIS πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν όλα τα αποτελέσματα. Το τελευταίο μέρος παρουσιάζει τα αποτελέσματα των χωροθετήσεων χωρισμένα σε τρία σενάρια και εν συνέχεια αναλύεται το κόστος για το καθένα ώστε να επιλεχθεί το οικονομικότερο. Μέσα από μελέτη και ανάλυση των σεναρίων εξήχθηκε ως συμφέρον το σενάριο 1 που προτείνει τη χωροθέτηση 5 ΜΕΥΑ. Το αξιοσημείωτο είναι πως το σενάριο 1 δεν παρουσιάζει το χαμηλότερο κόστος αποχετευτικού δικτύου αλλά αυτό το κάνει το σενάριο 3, παρ’ όλα αυτά, για λόγους που αναλύονται εμφανίζεται ως το πιο συμφέρον. Η παρούσα εργασία αναλύει ένα θέμα πρωτότυπο με αποτέλεσμα την ύπαρξη ελλιπούς βιβλιογραφίας. Μέσα από μελέτη παρόμοιων θεμάτων όπως η χωροθέτηση ΧΥΤΑ και η σχετική νομοθεσία της καθώς και η μελέτη της χωροθέτησης των υπαρχόντων ΜΕΥΑ οδήγησε στο στόχο.