Η δημοκρατία της Βαϊμάρης: μια καταδικασμένη δημοκρατία (1918-1933) - Παπουτσής, Βασίλης-Παναγιώτης (2021)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται απόπειρα καταγραφής των γεγονότων που οδήγησαν στην ίδρυση αλλά και την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης κατά την περίοδο 1918-1933. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν η πρώτη πραγματική δημοκρατία της Γερμανίας στην πολιτική της ιστορία. Η απόπειρα αυτή για εκδημοκρατισμό της χώρας, έρχεται σε συνδυασμό με τις βαρύτατες κυρώσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Το πολιτικό σύστημα που τάσσεται υπέρ του νεοσύστατου αλλά προβληματικού συντάγματος της Βαϊμάρης, θα έρθει σε δυσμενή θέση αρκετές φορές καθώς πρόκειται να συγκρουστεί απέναντι σε φιλομοναρχικά κόμματα και πρόσωπα, τα οποία επιθυμούν την επιστροφή του Κάιζερ . Οι φιλοδημοκρατικές κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα όπως η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία στο πέρασμα των χρόνων. Το πιο σημαντικό όμως μειονέκτημα είναι το ραγισμένο ηθικό του γερμανικού λαού, που δεν είναι άλλο από την ήττα του έως τότε αήττητου γερμανικού στρατού αλλά και την άκρως επονείδιστη συνθήκη παράδοσης της Γερμανίας και τον αφοπλισμό της. Πολλοί Γερμανοί και ιδιαίτερα δη εξτρεμιστές, θεώρησαν τους όρους της συνθήκης άκρως εθνοπροδοτικούς και πολεμούσαν τους δημοκράτες και τον πρόεδρο του Ράιχ με κάθε τίμημα. Συμπερασματικά το παρών κείμενο είναι μια απόπειρα εξέτασης εξ’ ολοκλήρου όλων των παραγόντων (οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών, στρατιωτικών), οι οποίοι οδήγησαν να εξάγει κανείς το συμπέρασμα γιατί η διακυβέρνηση του Ράιχ , ήταν δυσκατάβλητη και οδηγήθηκε στην αμφισβήτηση και πτώση του δημοκρατικού πολιτεύματος.