Σύνθεση νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου από εκχύλισμα φλοιού μπανάνας και αντιοξειδωτική τους δράση - Σαουλίδου, Νικολέτα (2021)
Η σύνθεση νανοσωματιδίων μέσω αντίδρασης με φυτικά εκχυλίσματα αποτελεί μία μέθοδο η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά αυτή η μέθοδος. Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη, κύρια ασχολία ήταν η σύνθεση νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου (ZnO NPs), η οποία έγινε με την χρήση εκχυλίσματος φλοιού μπανάνας (BPE). Τα φάσματα απορρόφησης έδειξαν τον σχηματισμό των νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου. Παρόλα αυτά χρειάζεται περεταίρω έρευνα η οποία δεν μπόρεσε να διεξαχθεί στην μελέτη αυτή λόγω των συνθηκών που προέκυψαν (βλάβη σε φασματοφωτόμετρο και κορονοϊός). Τέλος, έγινε μία προσπάθεια αντιοξειδωτικής δράσης των νανοσωματιδίων με την μέθοδο ABTS, η οποία ήταν ανεπιτυχής.