Εμφανίσεις της έννοιας του ρυθμού μεταβολής στα μαθηματικά και στα οικονομικά της Γ' Λυκείου - Λουκάς, Ιωάννης (2020)
Στην παρούσα μελέτη, διερευνάται η εμφάνιση της έννοιας του ρυθμού μεταβολής στα σχολικά εγχειρίδια των Μαθηματικών και Οικονομικών της Γ΄ Λυκείου. Υιοθετώντας τη συστημική προσέγγιση εξετάσαμε τις απόψεις των μαθητών μίας τάξης Γ’ Λυκείου (αποτελούμενη από τρία τμήματα) και των τριών εκπαιδευτικών τους. Αυτή η έρευνα λοιπόν επικεντρώθηκε στα συστήματα: μαθητές, εκπαιδευτικοί και σχολικά εγχειρίδια διερευνώντας την αλληλεπίδραση τους η οποία είναι πολυδιάστατη. Η έρευνα ξεκίνησε μελετώντας αρχικά τον τρόπο με τον οποίο η έννοια του ρυθμού μεταβολής εμφανίζεται σε αυτά τα σχολικά εγχειρίδια όσον αφορά το περιεχόμενο, το χρόνο, τις αναπαραστάσεις, τη θέση και την ερμηνεία που δίνεται σε καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, εξετάστηκαν οι απόψεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών χρησιμοποιώντας ως εργαλείο έρευνας το ερωτηματολόγιο, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και προσωπικές συνεντεύξεις στους τρεις εκπαιδευτικούς. Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν προέκυψαν μόνο συγκλίσεις με τα ήδη γνωστά δεδομένα αλλά παρουσιάστηκαν και κάποιες μορφές πολυπλοκότητας της κατάστασης, οι οποίες όμως δεν θα γινόντουσαν αντιληπτές με την παραδοσιακή προσέγγιση.