Η ανάπτυξη του τοπικού τουριστικού παραγωγικού συστήματος: η περίπτωση της περιοχής Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα της Περιφέρειας Ε. Αρκαδίας - Παλιάκη, Μαρίνα (2020)
Στην παρούσα εργασία γίνεται λόγος για το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης «Τοπικό Τουριστικό Παραγωγικό Σύστημα». Πρόκειται για ένα πρότυπο λειτουργίας των τουριστικών προορισμών σύμφωνα με το οποίο μία ορισμένη, χωρικά, περιοχή της οποίας η οικονομία βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην προσέλευση τουριστών, μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες που προκύπτουν για την εξυπηρέτηση των τουριστών από υπηρεσίες, επιχειρήσεις, περιβάλλον που βρίσκονται εντός των ορίων της. Θα αποτελεί δηλαδή σχεδόν μία αυτοτελή έκταση. Στην αρχή θα δούμε ένα θεωρητικό πλαίσιο γύρω από την τουριστική ανάπτυξη και πώς αυτή εξελίσσεται στον χρόνο. Ο τουρισμός παίρνει διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με την εποχή και προσαρμόζεται στις νέες τάσεις, εξελίσσοντας διαρκώς το προσφερόμενο προϊόν αλλάζει πολλές φορές και τους υποψήφιους χρήστες. Έτσι, έχουμε τις διάφορες μορφές τουρισμού όπως τον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον χειμερινό ή τον θαλάσσιο τουρισμό. Τα καταναλωτικά πρότυπα των τουριστών, οι πόροι (φυσικοί, πολιτιστικοί κ.α.) που προβάλλει κάθε περιοχή , καθώς και οι υποδομές κάθε τουριστικής χώρας ή περιοχής έχουν δημιουργήσει ορισμένα πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το πλαίσιο ανάπτυξης κάθε περιοχής. Ως συνέχεια των τουριστικών προτύπων ανάπτυξης, γίνεται αναφορά στις επιχειρηματικές συστάδες (business clusters) και πώς αυτές εντάσσονται στον τουριστικό κλάδο ως τοπικά τουριστικά παραγωγικά συστήματα. Την ανάπτυξη αυτού του σύγχρονου προτύπου εξετάζουμε στην υπό μελέτη περιοχή. Ο δικός μας χώρος είναι η Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα η περιοχή που δημιουργούν τα ορεινά χωριά της Γορτυνίας Βυτίνα, Στεμνίτσα και Δημητσάνα. Αναφέρουμε δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της περιοχής, καθώς και τα σημαντικά, άξια επισκέψεως, μέρη της, κυρίως ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Οι στατιστικοί πίνακες των τελευταίων ετών που αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, με στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων, τα καταλύματα, τις διανυκτερεύσεις των τουριστών, τον κύκλο εργασιών τους, μας δίνουν μια σαφή εικόνα για την οικονομική κατάσταση στον τομέα του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. Στο τελευταίο κομμάτι ακολουθεί η έρευνά μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή με τη χρήση ερωτηματολογίου. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη βοήθεια του excel. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως στην περιοχή υπάρχει ένα τουριστικό κύκλωμα που περιλαμβάνει αρκετές επιχειρήσεις, όμως η λειτουργία του δεν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συνέργιες μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων που βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής μας. Επομένως, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης του τοπικού τουριστικού παραγωγικού συστήματος της περιοχής. Ορισμένες προτάσεις μας είναι η ένταξη της περιοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμικά μέτρα όπως η μειωμένη φορολόγηση των τοπικών επιχειρήσεων, η λειτουργία πιλοτικών προγραμμάτων για να έχουμε μια πρώτη εικόνα της λειτουργίας του προτύπου προτού πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγές.