Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τη γνωριμία με τα οδωνύμια και την ιστορία των οδών - Δημητρακοπούλου, Μαριάννα; Dimitrakopoulou, Marianna (2020)
Οι Νέες Τεχνολογίες έχουν εισβάλει στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν κατά κόρον στον καθημερινό τους βίο. Από αυτή την εξέλιξη δεν παρέμεινε αμετάβλητος ο χώρος της εκπαίδευσης. Έτσι, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ερευνήσει τη συμβολή της επαυξημένης πραγματικότητας στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών και την αύξηση των κινήτρων τους για μάθηση, μέσω του πεδίου της λαογραφίας. Ειδικότερα, επιλέχθηκε ο τομέας εκείνος που σχετίζεται με τα οδωνύμια και την ιστορία των οδών. Στην έρευνα συμμετείχαν 27 μαθητές της Δ΄ τάξης ενός δημοτικού σχολείου, οι οποίοι ήταν κατανεμημένοι σε δύο ομάδες, την ομάδα ελέγχου και την πειραματική. Για την πραγματοποίηση της έρευνας αξιοποιήθηκε η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας FreshAir, για τη δεύτερη ομάδα, ενώ η πρώτη έλαβε μία συμβατικού τύπου προσέγγιση. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων και φύλλων αξιολόγησης. Τα ίδια ερωτηματολόγια δόθηκαν και στις δύο ομάδες, πριν από την έναρξη της παρέμβασης και στη συνέχεια αφού αυτή ολοκληρώθηκε. Παράλληλα, τα φύλλα αξιολόγησης, που αφορούσαν ερωτήσεις πάνω στο υλικό που παρουσιάστηκε στους μαθητές για τη σημασία των ονομάτων των οδών της πόλης τους, συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες στο τέλος της διδακτικής διαδικασίας. Από την ανάλυση των απαντήσεων των μαθητών προέκυψε ότι η πειραματική ομάδα είχε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα καθώς και αύξηση των κινήτρων τους για μάθηση με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.