Έρευνα μεθόδων αυθεντικοποίησης των χρηστών κινητών τηλεφώνων - Κουτσιούκης, Κωνσταντίνος (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσπαθεί να κάνει μια εκτενή έρευνα και μια διεξοδική ανάλυση των υφιστάμενων μεθόδων αυθεντικοποίησης στα κινητά τηλέφωνα. Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν στις μέρες μας μία από τις πιο συχνά και ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές τόσο για πρόσβαση στο διαδίκτυο όσο και για την αποθήκευση και επεξεργασία σημαντικών προσωπικών δεδομένων, πολλές φορές ακόμα και ευαίσθητων δεδομένων, του εκάστοτε χρήστη. Οι χρήστες χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να έχουν πρόσβαση σε ποικίλες εφαρμογές, για παράδειγμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, σε social media λογαριασμούς, στα εταιρικά και προσωπικά τους email κλπ. Συνεπώς, αυτό έχει ως επακόλουθο και κάποιους κινδύνους. Σε περίπτωση που κάποιος τρίτος κακόβουλος χρήστης αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό αυτό, λόγου χάρη σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της συσκευής, καταφέρνοντας να παρακάμψει το μηχανισμό αυθεντικοποίησης θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που ο πραγματικός χρήστης έχει αποθηκεύσει στη συσκευή. Για το λόγο αυτό πέρα από τις κλασσικές μεθόδους αυθεντικοποίησης έχουν προταθεί και μέθοδοι συνεχούς αυθεντικοποίησης του χρήστη (continuous authentication) καθώς και πολυτροπικοί μέθοδοι αυθεντικοποίησης του (multimodal). Στη ανάλυση που θα ακολουθήσει γίνεται μια πλήρη αναφορά τόσο των υπαρχόντων μεθόδων αυθεντικοποίησης όσο και των βιομετρικών μεθόδων αυθεντικοποίησης, της συνεχούς αυθεντικοποίησης και της πολυτροπικής αυθεντικοποίησης.