Συγκριτική αξιολόγηση in vitro βιοδραστικoτήτων δειγμάτων μελιού Λήμνου - Ζώτου, Ευτυχία; Μαροπούλου, Αναΐδα (2020)
Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, που περιέχει χημικά και ένζυμα, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά μέσω του μηχανισμού των ελευθέρων ριζών και ουσιαστικά είναι απαραίτητα για την προαγωγή της υγείας του ανθρώπου. Τέτοιου είδους συστατικά είναι η α-τοκοφερόλη, το ασκορβικό οξύ, η β-καροτίνη, η υπεροξειδάση, η καταλάση, διάφορα φλαβονοειδή και φαινολικές ουσίες. Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν την προστατευτική δράση των μικροθρεπτικών συστατικών του μελιού, ιδιαίτερα των φαινολικών ενώσεων που περιέχει, έναντι ορισμένων χρόνιων νοσημάτων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης του μελιού της Λήμνου. Για την περάτωση της μελέτης αυτής συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές ποικιλίες μελιού, μια από την περιοχή Γομάτι, μία από Σκανδάλη και μία ανάμειξη από μέλι διαφόρων περιοχών του νησιού. Αρχικά, τα τρία διαφορετικά δείγματα από μέλι Λήμνου, αναλύθηκαν για το περιεχόμενό τους σε ολικά φαινολικά με την μέθοδο Folin-Ciocalteau, μέσω φασματοφωτομέτρησης. Έπειτα, έγινε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τριών δειγμάτων μέσω της δοκιμασίας DPPH. Εν συνεχεία εκτιμήθηκε η in vitro αντιαθηρογόνος δράση, μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος αίματος ανθρώπου που προκαλείται από ιόντα Cu+2. Επιπρόσθετα, σε Πλάσμα ανθρώπου Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) ελέγχθηκε η αντιθρομβωτική δράση των δειγμάτων, μέσω μέτρησης της αναστολής του θρομβωτικού λιποειδικού παράγοντα, του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF). Τέλος, μελετήθηκε η ύπαρξη φλαβονοειδών και έγινε χρήση της Δοκιμασίας Μικρο-εκχύλισης διασποράς υγρού-υγρού DLLME, προκυμένου αυτά να παραληφθούν. Με βάση τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχθηκε ότι τα εκχυλίσματα και των τριών δειγμάτων μελιού Λήμνου εμφάνισαν αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση.