Αντιλήψεις φοιτητών/τριών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο σχολείο - Σούλτη, Αναστασία (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τις αντιλήψεις των φοιτητών/τριών προσχολικής αγωγής για την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται η θεωρητική εισαγωγή και στο δεύτερο μέρος η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Όσον αφορά το πρώτο μέρος, στο πρώτο κεφάλαιο, θα αναλυθεί η υγεία, η αγωγή υγείας στο χώρο του σχολείου και οι στόχοι και τα χαρακτηριστικά του σχολείου που προάγει την υγεία. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναλυθεί η έννοια της ψυχικής υγείας, η προαγωγή αυτής στο σχολείο και η συμβολή του σχολείου στην βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Στο τρίτο κεφάλαιο θα διατυπωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα και η επίδρασή τους στην ψυχική τους υγεία και στο τέταρτο κεφάλαιο, θα αναλυθεί η ψυχοδιαγνωστική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων μέσα από διάφορα τεστ και κλίμακες. Το πέμπτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην ψυχοδιαγνωστική αξιολόγηση- συμβουλευτική, δηλαδή στη συμβουλευτική διαδικασία, στο ρόλο του σχολικού συμβούλου αλλά και στα στάδια της συμβουλευτικής διαδικασίας. Στο έκτο κεφάλαιο αναλύεται η διαλεκτική συμβουλευτική στο σχολείο, η διαδικασία και τα στάδια αυτής, και στο έβδομο κεφάλαιο διατυπώνονται οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για παιδιά και εφήβους. Τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο αναλύεται η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, δίνοντας σημασία στις έννοιες «Ψυχοκοινωνική επάρκεια και εαυτός», «συναισθηματική νοημοσύνη» και στο ένατο κεφάλαιο παραθέτονται ορισμένα προγράμματα προαγωγής ψυχικής υγείας. Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας και γίνεται η σύγκριση των αποτελεσμάτων με προγενέστερες έρευνες.