Οι απόψεις μαθητών για τη σπουδαιότητα του μαθήματος της μουσικής στο σημερινό σχολείο - Νταουτίδου, Αναστασία (2020)
Η σπουδαιότητα του μαθήματος της Μουσικής στο σημερινό σχολείο έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να παρουσιαστούν και να ερευνηθούν βασικά θέματα της μουσικής εκπαίδευσης και να διερευνηθούν οι απόψεις των μαθητών/τριών για τη σπουδαιότητα του μαθήματος της Μουσικής στο σημερινό σχολείο. Στόχοι της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι να διερευνηθούν οι απόψεις των μαθητών/τριών για τη σπουδαιότητα του μαθήματος της Μουσικής, την αποτελεσματικότητα των μεθόδων - τεχνικών και πρακτικών διδασκαλίας στο μάθημα της Μουσικής, τη σημασία των διάφορων περιβαλλόντων μάθησης (τυπικών, μη τυπικών και άτυπων) στην εκμάθηση της μουσικής και την αξιολόγηση της μουσικής αγωγής στο σημερινό σχολείο. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση και ανάλυση των δεδομένων, πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα και για τη συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση ερωτηματολογίου, με δείγμα της έρευνας αποτελούμενο από 155 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Δήμου Ξάνθης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μαθητές/τριες φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μάθημα της μουσικής ως απαραίτητο στο σχολικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά προκύπτουν προβληματισμοί ως προς τους στόχους της διδασκαλίας της μουσικής στα σχολεία και ως προς τις μεθόδους- τεχνικές- πρακτικές διδασκαλίας που αξιοποιούνται. Επιπλέον, πιστοποιείται η άποψη ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται το μάθημα της μουσικής έχει κεντρικό ρόλο στη μάθηση και σε γενικές γραμμές υπάρχει σύγκλιση ως προς τη φιλοσοφία της αξιολόγησης. Από τα παραπάνω αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική πράξη, προκύπτουν προβληματισμοί σχετικά με το κατά πόσο οι θεωρητικές κατευθύνσεις του μαθήματος της μουσικής είναι εφικτές και εφαρμόσιμες στην εκπαιδευτική πράξη και ποια επίδραση μπορεί να έχει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις απόψεις των μαθητών/τριών σχετικά με τη σπουδαιότητα του μαθήματος της Μουσικής στο σημερινό σχολείο.