Η διοίκηση και η διαχείριση γνώσης σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας - Μποτζώρης, Νικόλαος (2020)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διοίκηση και η διαχείριση της γνώσης, τόσο μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, όσο και μέσα από τη διερεύνηση των απόψεων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση της γνώσης και της αποτελεσματικής εφαρμογής της. Η διαχείριση της γνώσης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους που έχει στη διάθεσή της μια επιχείρηση και μπορεί να αξιοποιήσει με στόχο να διασφαλίσει την θέση της στην αγορά την οποία δραστηριοποιείται, αλλά και να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων επιχειρήσεων. Η διαχείριση της γνώσης μπορεί να λάβει διάφορες μορφές και διαστάσεις, ανάλογα με την πληροφορία που μεταφέρεται, τον τρόπο που μεταφέρεται προς το ανθρώπινο δυναμικό και λοιπά. Η εφαρμογή της διαχείρισης της γνώσης αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που έχουν μικρότερο μέγεθος. Οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού η οποία ασχολείται μεταξύ άλλων και με την κατάρτιση των εργαζομένων, την μετάδοση πληροφοριών, και την εξειδίκευσή τους σε νέα συστήματα παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι δεν απασχολούν πολλά άτομα ενώ σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για προσωπικές – οικογενειακές επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η διαδικασία της λήψης αποφάσεων πραγματοποιείται με τη χρήση διάφορων προσωπικών παραγόντων και γενικότερα με ένα πιο διαισθητικό τρόπο σκέψης. Η εφαρμογή της διαχείρισης της γνώσης αποτελεί καθοριστικό εργαλείο στην αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων και επομένως, ο τρόπος με τον οποίο ενδέχεται να εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις μικρού ή/και μεσαίου μεγέθους, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας αναμένεται να διερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, γνωρίζουν την έννοια της διαχείρισης της γνώσης, καθώς και κατά πόσο εφαρμόζεται από αυτές. Η διάρθρωση της παρούσας διπλωματικής εργασίας γίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος υπάρχει η βιβλιογραφική ανασκόπηση για το πεδίο της διαχείρισης της γνώσης και στο δεύτερο μέρος διεξάγεται έρευνα σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας για την εφαρμογή της.