Μελέτη θερμών και ξηρών παραγόντων στον ελλαδικό χώρο που ευνοούν την εμφάνιση καύσωνα και συνθήκες για την εμφάνιση πυρκαγιών - Καμπούρογλου, Ειρήνη-Χριστίνα (2020)
Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Μεσογείου που χαρακτηρίζεται από θερμές, ξηρές μετεωρολογικές συνθήκες. Τα καλοκαίρια στην χώρα μας θεωρούνται ιδιαίτερα ζεστά και δεν είναι λίγες οι φορές που το θερμόμετρο εκτινάσσεται στα ύψη και επικρατεί κύμα καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μεγάλης διάρκειας. Μάλιστα, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες μαζί με την μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος με την σταδιακή θέρμανση της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας παρατηρείται δυσμενής αλλαγή και στο κλίμα στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι μέσες θερμοκρασίες να αυξάνουν και το κύμα καύσωνα να αρχίζει να γίνεται πιο ισχυρό. Στην εργασία θα μελετηθούν οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις θερμές, ξηρές συνθήκες στην χώρα μας αλλά και οι λόγοι που εντείνουν αυτό το αρνητικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Θα μελετηθούν επίσης τα κλιματικά δεδομένα που επικρατούν σε περίοδο καύσωνα και θα περιγραφούν τα χειρότερα επεισόδια που έχουν συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Θα περιγραφούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να προσδιοριστεί ένας καύσωνας όπως με καταγραφή των κλιματικών δεδομένων η κλιματικών δεικτών από μετεωρολογικούς σταθμούς. Εκτός όμως από τις αρνητικές αυτές συνέπειες, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και καταστρεπτικές πυρκαγιές που κατακαίουν κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, πυρκαγιές που είναι σε άμεση συσχέτιση με το κλίμα που επικρατεί. Οι μετεωρολογικοί παράγοντες από τους οποίους επηρεαζεται μια πυρκαγια θα μελετηθούν ενώ θα γίνει περιγραφή των πυρκαγιών στην Ελλάδα με ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στους πυρόπληκτους Ν.Ηλείας, Ν.Μεσσηνίας και Ν.Αχαίας.