Καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για άτομα με αναπηρία στο τμήμα δωματίων (Rooms Division) των ελληνικών ξενοδοχείων - Θεοχάρης, Νικόλαος (2020)
Αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η θεωρητική διερεύνηση και η εμπειρική εκτίμηση των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για άτομα με αναπηρία, προκειμένου να αξιολογηθεί η συμβολή τους στη λειτουργία του τμήματος δωματίων (Rooms Division) στα ελληνικά ξενοδοχεία. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και του ευρύτερου τουριστικού κυκλώματος, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ξενοδοχείων, καθώς και οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί ο βαθμός χρήσης των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν διεθνώς αναπτυχθεί για άτομα με αναπηρία, να αναδειχθεί η σημαντικότητα και ο ρόλος τους, να εξαχθούν συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω και να διαμορφωθούν προτάσεις τουριστικής πολιτικής που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων, αλλά και στην ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα. Με βάση το κύριο στόχο της έρευνας, σε θεωρητικό επίπεδο διερευνάται η αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για άτομα με αναπηρία, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σε εμπειρικό επίπεδο χρησιμοποιήθηκε μεθοδολογικό πλαίσιο που στηρίζεται σε δυο έρευνες πεδίου. Η πρώτη έρευνα πεδίου αφορά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), τεσσάρων αστέρων (4*) και τριών αστέρων (3*) και χρησιμοποιήθηκε η αναλογική στρωματοποιημένη δειγματοληψία, όπου χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα δομημένο ερωτηματολόγιο που αφορούσε στις διοικήσεις των ξενοδοχείων, ενώ η δεύτερη έρευνα πεδίου αφορά στα άτομα με αναπηρία, όπου χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της μη τυχαίας δειγματοληψίας. Τα κυριότερα ευρήματα που προέκυψαν από την πρώτη εμπειρική έρευνα που αφορά στα ξενοδοχεία είναι τα ακόλουθα: Τα ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας, καθώς και αυτά με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα, διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό υποδομών για άτομα με αναπηρία σε σχέση με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της έρευνας. Η συχνότητα χρήσης αλλά και αναζήτησης καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών από τα άτομα με αναπηρία στο ξενοδοχείο είναι χαμηλή. Οι διοικήσεις των ξενοδοχείων που αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για άτομα με αναπηρία δέχονται διαφορετικές πηγές πληροφοριών, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικό βαθμό επιρροής. Οι διοικήσεις των ξενοδοχείων συμμερίζονται τους λόγους εφαρμογής των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για άτομα με αναπηρία, αλλά δεν είναι όλοι οι λόγοι εξίσου σημαντικοί. Αξιοποιούνται αρκετά επικοινωνιακά «εργαλεία» προκειμένου να πληροφορηθούν τα άτομα με αναπηρία σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών, αλλά και τις διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικό βαθμό ικανοποίησης. Οι διοικήσεις των ξενοδοχείων συμφωνούν ότι η χρήση των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για άτομα με αναπηρία βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ αυξάνει την ικανοποίηση των ατόμων με αναπηρία. Τα κυριότερα ευρήματα που προέκυψαν από την δεύτερη εμπειρική έρευνα που αφορά τα άτομα με αναπηρία, είναι τα ακόλουθα: Τα άτομα με αναπηρία συμφωνούν ότι ο βαθμός επάρκειας των παρεχόμενων καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών στα ξενοδοχεία και ειδικότερα στο τμήμα δωματίων (Rooms Division) δεν είναι ικανός για να καλύψει τις ανάγκες τους. Επίσης, συμφωνούν ότι τα κριτήρια επιλογής των ξενοδοχείων αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για την επιλογή του ξενοδοχείου σε σχέση με τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές του και τις εξυπηρετήσεις που παρέχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών. Η σχέση ποιότητας-τιμής αποτελεί για αυτούς ουσιαστικό παράγοντα για την επιλογή του ξενοδοχείου σε σχέση με τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές του και τις εξυπηρετήσεις που παρέχουν, ενώ διαπιστώνεται ότι η ύπαρξη καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών αποτελεί κριτήριο για την εκ νέου επίσκεψη του ξενοδοχείου. Με βάση τα ευρήματα των δύο ερευνών διαμορφώθηκε πλαίσιο προτάσεων τουριστικής πολιτικής με σκοπό να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων, αλλά και την ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα. Το κυριότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για άτομα με αναπηρία δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς στα ελληνικά ξενοδοχεία. Τέλος, η επιστημονική συνεισφορά της παρούσας διατριβής έγκειται στο ότι γίνεται μια πολύπλευρη διερεύνηση, τόσο από την πλευρά των διοικήσεων των ξενοδοχείων που εκφράζουν την τουριστική προσφορά, όσο και από την πλευρά των ατόμων με αναπηρία που εκφράζουν την τουριστική ζήτηση, προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός αξιοποίησης των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για άτομα με αναπηρία στο τμήμα δωματίων (Rooms Division) των ελληνικών ξενοδοχείων και να εκτιμηθεί το οικονομικό και κοινωνικό όφελος από την ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα.