Ο εικονογραφικός τύπος της γλαύκας στους οπισθότυπους των αθηναϊκών νομισμάτων από την ύστερη αρχαϊκή περίοδο έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση - Φωτείνης, Στέφανος (2020)
Βασικός σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η παρουσίαση και ανάδειξη του εικονογραφικού τύπου της γλαύκας στις οπίσθιες όψεις των αρχαίων αθηναϊκών νομισμάτων. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πραγματοποιηθεί αρχικά μία εκτενής αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε το νόμισμα των Αθηνών, ενώ συγχρόνως θα παρουσιαστούν και τα μεταλλεία του Λαυρίου, καθώς αυτά διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο καθ’ όλη τη διαδρομή του αθηναϊκού αργυρού νομίσματος. Εν συνεχεία, θα αναλυθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι διάφοροι συμβολισμοί της θεάς Αθηνάς και της γλαύκας, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτή η σχέση ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια ανίχνευσης αυτής της σχέσης τόσο μέσα από την αρχαία ελληνική γραμματεία όσο και μέσα από τις εικονιστικές τέχνες, με κυριότερη την αττική αγγειογραφία. Τέλος, θα γίνει μία συνολική παρουσίαση του εικονογραφικού τύπου της γλαύκας στα χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα της πόλης, ενώ θα διερευνηθούν θέματα που σχετίζονται με τη χρονολόγηση των πρώιμων γλαυκών, την υιοθέτηση του τύπου αλλά και την αναλλοίωτη διατήρησή του ανά τους αιώνες. Βέβαια, καθώς το κερματόμορφο νόμισμα παρουσιάζει μία εγγενή όσο και αμφίδρομη σχέση με την ιστορία της πόλης των Αθηνών, θα ήταν αδύνατον η μελέτη του να μη στηριχθεί εν μέρει και στις αρχαίες φιλολογικές μαρτυρίες. Η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν τα αρχαία κείμενα, και μάλιστα τις περισσότερες φορές σε μία περίοδο σχεδόν σύγχρονη με το νόμισμα των Αθηνών, θα συντελέσει περεταίρω στην κατανόηση των πολιτικών γεγονότων και αποφάσεων που λήφθηκαν από την πόλη. Φορέας αυτών υπήρξε, άλλωστε, και το αττικό νόμισμα, το οποίο, με τη συνειδητά επιλεγμένη εικονογραφία του, αποτέλεσε από τη μία μεριά αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας, ενώ από την άλλη μεριά λειτούργησε και ως μέσο διαμόρφωσής της.