H οικονομική δραστηριότητα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με έμφαση στη Σμύρνη, την περίοδο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή - Ανδρεάδη, Μαρία (2020)
Σκοπός της παρούσας μελέτης αποτελεί η ανάδειξη της ξεχωριστής θέσης που κατείχε η ελληνική κοινότητα και ο εν γένει ελληνισμός στη ζωή της πόλης της Σμύρνης, με έμφαση την οικονομική δραστηριότητα. Το αντικείμενο της μελέτης, το οποίο αφορά την οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής κοινότητας στη περιοχή της Σμύρνης, προσεγγίζεται μέσα από την ανάλυση του ευρύτερου πλαισίου εντός του οποίου αναπτύχθηκε και άκμασε ο μικρασιατικός ελληνισμός. Για την καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου της παρούσας εργασίας, επιχειρήθηκε η προσέγγιση από το γενικό στο ειδικό μέρος, αρχικά με το κριτήριο του χώρου, στον οποίο εντάχθηκαν τα σχετικά οικονομικά δεδομένα. Έτσι, αρχικά έγινε μια προσπάθεια παρουσίασης του ευρύτερου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος της εποχής, με στόχο την κατανόηση των διαδικασιών οι οποίες συνέδεσαν την οικονομία της Δύσης με αυτή της Ανατολής. Αυτή η προσέγγιση τοποθετεί τη μελέτη με αφετηρία τέσσερις αιώνες πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, δηλαδή τον 16ο αιώνα, ο οποίος αποκαλούνταν «εποχή των ευρωπαϊκών εξερευνήσεων», την περίοδο δηλαδή κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις των ευρύτερων διαδικασιών εκσυγχρονισμού και εξέλιξης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού κόσμου. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το περιβάλλον εντός του οποίου αναδύθηκε και κατέρρευσε το οικοδόμημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης του ευρύτερου οικονομικού χώρου εντός του οποίου άκμασε και ξεχώρισε η πόλη της Σμύρνης, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι λόγοι που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη και ευημερία του μικρασιατικού ελληνισμού της περιοχής. Η μελέτη κλείνει επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα της εργασίας, τα οποία αφορούν τους παράγοντες που συνέβαλλαν στην οικονομική και κατ’ επέκταση δημογραφική ανάπτυξη της πόλης της Σμύρνης αλλά και την επίδραση που άσκησε στην επιχειρηματική ανάπτυξη του μικρασιατικού ελληνισμού, σκιαγραφώντας μέσω συγκρίσεων τη θέση και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.