Ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός yachting προκλήσεις προοπτική - Χριστοδουλοπούλου, Αιμιλία (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί μια προσέγγιση της Ιδιωτικής θαλάσσιας περιήγησης στην Ελληνική επικράτεια, μέσα από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που τη διέπει και την οριοθετεί. Η συγγραφική της διάθρωση εδράζεται στους δύο βασικούς πυλώνες που συνθέτουν την ιδιωτική θαλάσσια περιήγηση, το σκάφος αναψυχής και τις λιμενικές υποδομές, τις μαρίνες. Η εργασία είναι κατά βάση θεωρητική με στοιχεία προσωπικής εμπειρίας που απορρέουν από επαγγελματική ενασχόλησης σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού. Επιχειρείται η επισήμανση και ανάδειξη θεσμικών κυρίως προβλημάτων, μέσω της παράθεσης δεδομένων κυρίως οικονομικής διάστασης, που κατά ίδια κρίση παρεμποδίζουν τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων που παράγονται για την εθνική οικονομία. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη γενική έννοια του θαλάσσιου τουρισμού και στην ιστορική εξέλιξη του φαινομένου. Το δεύτερο κεφάλαιο εξειδικεύεται στην εξελικτική πορεία της ελληνικής αγοράς, κατά το μέρος του τουριστικού πλοίου αναψυχής μέχρι το έτος 2000. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στο επαγγελματικό σκάφος αναψυχής με την εννοιολογική ταυτοποίηση του και τον διαχωρισμό του από τα μικρά σκάφη αναψυχής, όπως ορίζονται με τις αντίστοιχες κανονιστικές διατάξεις. Ακόλουθα προσδιορίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται με φορέα το σκάφος αναψυχής και αναλύεται η υπάρχουσα προσφορά. Στο κεφάλαιο τέσσερα γίνεται παρουσίαση του κανονιστικού πλαισίου που ισχύει για την απασχόληση στα σκάφη αναψυχής και καταγράφονται δεδομένα μετρήσεων για τη στελέχωση και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Το κεφάλαιο πέντε αναλύει την εκτέλεση ναύλωσης από τα πλοία αναψυχής και τον τρόπο που αυτή υπεισέρχεται ως μέγεθος στην εθνική οικονομία. Στο έκτο κεφάλαιο αναγράφεται η εταιρική οντότητα των Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής και το νομικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους. Στο κεφάλαιο επτά επιχειρείται η οικονομική προσέγγιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των σκαφών αναψυχής, μέσα από τη φορολογική τους μεταχείριση ως μέσα δράσης και ως επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που ισχύουν για τα σκάφη αναψυχής. Το κεφάλαιο οκτώ αναφέρεται στις μαρίνες με το κανονιστικό πλαίσιο που τις διέπει και τον προγραμματιζόμενο εκ μέρους της πολιτείας τρόπο αξιοποίησης τους. Στο κεφάλαιο εννέα εξετάζονται οι επιδράσεις της ιδιωτικής θαλάσσιας περιήγησης στην εθνική οικονομία, ο προσδιορισμός του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύσσεται καθώς και οι προκλήσεις που δέχεται. Στο κεφάλαιο δέκα γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και των δεδομένων ερωτηματολογίου απευθυνόμενου σε πλοιοκτήτες σκαφών αναψυχής που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα. Καταγράφονται στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και το είδος σκαφών που είναι στην κυριότητά τους, τη σημαία που φέρουν τα σκάφη τους, τους λόγους επιλογής αυτής, τον τρόπο επιλογής ναυλωτών, το σύνολο των επιβατών που τα σκάφη τους εξυπηρετούν ανά τουριστική περίοδο, τις εθνικότητες αυτών, τη διάρκεια ναύλωσης, το προσωπικό που απασχολεί η επιχείρηση τους, η εθνικότητα των πληρωμάτων τους. Επίσης παρέχονται στοιχεία για την επάρκεια ή όχι των ελληνικών πληρωμάτων στις ανάγκες στελέχωσης, για το εάν ως επιχειρηματίες έχουν πρόθεση να αγοράσουν καινούργια σκάφη, για το εάν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, καθώς και για το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο σύνολό του ο επιχειρηματικός κλάδος του yachting. Το κεφάλαιο έντεκα αναφέρεται στο μέλλον του ελληνικού yachting και τις προοπτικές που διαφαίνονται μέσα από τις απόψεις μελετητών και προτάσεις αναθεώρησης των υφιστάμενων λειτουργικών δομών και του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει.