Πληροφοριακά συστήματα και ψηφιοποίηση στη ναυτιλία - Κωδωνίδου, Περσεφόνη-Ανδριάνα (2020)
Η σημαντική ανάπτυξη της τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα σε συνδυασμό με την ανάγκη για άμεση και ορθή ενημέρωση έκαναν τα πληροφοριακά συστήματα ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και μέσο των σύγχρονων εταιριών. Οι εφαρμογές των εν λόγω συστημάτων ολοένα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανοδική τάση καθώς και οι απαιτήσεις της διοίκησης των εφοπλιστών είναι σε υψηλότερα επίπεδα με παλαιότερες εποχές. Γενικότερα, ο συγκεκριμένος τομέας εκ των πραγμάτων δεν αποτελεί ένα εύκολο ζήτημα. Ταξιδεύεις σε ένα πλοίο με αρκετά άτομα όπου ο κάθε ένας διαθέτει τα προσωπικά του θέματα και τη δική του προσωπικότητα. Τα πλοία είναι σημαντικό να έχουν την ευχέρεια να κινούνται συνεχώς με επικίνδυνα φορτία, αντιμετωπίζοντας συνήθως κακές καιρικές συνθήκες και έχοντας ελάχιστη επαφή με τη στεριά. Είναι ζωτικής σημασίας να διαπραγματεύεται κάποιος με ναυλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα να φροντίζει να ακολουθεί κατά γράμμα όλες τις οδηγίες τις οποίες λαμβάνει. Με λίγα λόγια, ο συγκεκριμένος τομέας είναι από τις σύνθετες δράσεις με τις οποίες είναι εφικτό να ασχοληθεί κάποιος. Είναι καθοριστικό, επομένως, τα παραπάνω ζητήματα αλλά και όσα αναπτύσσονται μετέπειτα να αντιμετωπιστούν άμεσα και με μεγάλη επιτυχία. Σε όλα όσα προαναφέρθηκαν καθοριστικό ρόλο σε σημαντικό επίπεδο παίζουν τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα και η ψηφιοποίηση του συγκεκριμένου τομέα. Στη σημερινή εποχή, οι επικοινωνίες έγιναν ευκολότερες, οι καιρικές προβλέψεις έγιναν πιο αποδοτικές και με αυτόν τον τρόπο πλέον αποφεύγονται πιθανοί κίνδυνοι, αλλά και πιο πρακτικά ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η παρακολούθηση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού κλπ. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας αποτελεί η διεξοδική μελέτη και η εκτενής έρευνα αυτών των συστημάτων και των πλεονεκτημάτων που έχει επιφέρει η τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε με το πέρας της εν λόγω εργασίας να είμαστε σε θέση να αντλήσουμε τα βέλτιστα επιθυμητά συμπεράσματα.