Μελέτη κεφαλαιακής διάρθρωσης ναυτιλιακών εταιρειών και παράγοντες που την επηρεάζουν - Ιατρού, Κλεοπάτρα (2020)
Η πρόσφατη οικονομική κρίση η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και μεταδόθηκε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο έδειξε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα μιας μόνο συγκεκριμένης χώρας ή ενός μόνο οικονομικού κλάδου, αλλά είναι ένα πολύ γενικότερο θέμα που οδήγησε σε αναθεωρήσεις σε πολλούς τομείς της διοίκησης των επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και της χρηματοοικονομικής διοίκησης. Το θεώρημα Modigliani – Miller (1958) αναφέρει ότι σε ένα τέλειο κόσμο χωρίς φορολογικά ή άλλα κόστη, με αποτελεσματικές αγορές και χωρίς κινδύνους χρεοκοπίας η αναλογία μεταξύ δανεικών και ιδίων κεφαλαίων είναι ανεξάρτητη από την αποδοτικότητα και την αξία των εταιρειών. Επειδή όμως οι ιδανικές αυτές συνθήκες δεν ισχύουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία οικονομική κρίση η βέλτιστη αναλογία κεφαλαιακής διάρθρωσης είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας. Πάνω στην θεωρία κεφαλαιακής διάρθρωσης έχουν αναπτυχθεί δύο βασικές θεωρίες. Η πρώτη είναι η Trade – Off Hypothesis (Kraus and Litzenberger, 1973). Η δεύτερη θεωρία είναι η Pecking Order theory (Donaldson, 1961). Σκοπός της εργασίας μας είναι η μελέτη της κεφαλαιακής διάρθρωσης ενός δείγματος εταιρειών πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.