Oικολογικές λύσεις για μικρά νησιά και τεχνολογίες πληροφορικής - Λαμπρινού, Πηνελόπη (2020)
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας κληθήκαμε να μελετήσουμε τις οικολογικές λύσεις για μικρά νησιά, καθώς και τις τεχνολογίες πληροφορικής που μπορούν να υιοθετηθούν σε αυτά, με σκοπό την αντιμετώπιση του ενεργειακού τους προβλήματος από την μία πλευρά και την ανάγκη για την μείωση της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος από την άλλη. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε ήταν το γεγονός ότι η αειφόρος ανάπτυξη και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αναχθεί σε μονόδρομο, τόσο για τη χώρα γενικά όσο και για τις νησιωτικές περιοχές και ειδικά για εκείνες που είναι πιο απομακρυσμένες, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών νησιών. Ειδικά στη χώρα μας, υπάρχουν πολλά νησιά τα οποία είναι ενεργειακά αυτόνομα και έχουν εναποθέσει, αν όχι εξολοκλήρου τότε σε σημαντικό βαθμό, την κάλυψή τους σε ηλεκτρικό ρεύμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι παραδείγματος χάριν η Κρήτη, η Κύθνος και η Σάμος, ενώ πολλά μικρά νησιά τα οποία διαθέτουν τους φυσικούς πόρους για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη και παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει προς την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εντούτοις εξαρτώνται ακόμη από το πετρέλαιο και τις συμβατικές μορφές ενέργειας, όπως είναι η Γαύδος και η Λέσβος.