Μια εκπαιδευτική παρέμβαση για τη διδασκαλία δεξιοτήτων λειτουργικής διαβίωσης στο σχολικό πλαίσιο σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τη χρήση λογισμικού εικονικής πραγματικότητας - Χρονοπούλου, Μαρία-Ιωάννα; Chronopoulou, Maria-Ioanna (2020)
Η παρούσα εργασία αφορά τη χρήση τρισδιάστατου εικονικού κόσμου, για τη διδασκαλία δεξιοτήτων λειτουργικής διαβίωσης στο σχολικό πλαίσιο, σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σκοπός ήταν να διερευνηθεί το κατά πόσο αυτό το λογισμικό όπου το avatar του μαθητή-χρήστη περιηγείται στο εικονικό περιβάλλον και αλληλεπιδρά με τα στοιχεία του, μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο το μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να κατανοήσει ορισμένες απαραίτητες δεξιότητες και να τις εκδηλώσει κατάλληλα, ώστε να ζει λειτουργικά στο σχολικό του πλαίσιο. Για τις ανάγκες της έρευνας, επιλέχθηκαν οκτώ (8) μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, 8 έως 10 ετών που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια αναγκών και φοιτούσαν στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου τους. Οι μαθητές αυτοί διδάχθηκαν το ίδιο περιεχόμενο της διδακτικής παρέμβασης, η οποία χωρίστηκε σε 3 μέρη, πρώτο μέρος ήταν η εξοικείωση με τον εικονικό κόσμο, δεύτερο η διδακτική παρέμβαση των τριών ενοτήτων και τρίτο ο έλεγχος διατήρησης των συμπεριφορών στόχων. Η διάρκεια της κάθε διδακτικής συνάντησης ήταν δύο (2) διδακτικών ωρών, ενώ συνολικά οι διδακτικές συναντήσεις ήταν πέντε (5). Η μέθοδος διδασκαλίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν μετωπική μεταξύ του μαθητή και του Η/Υ ή και του ερευνητή. Στο τέλος της παρεμβατικής διαδικασίας και μετά το πέρας ενός μήνα ελέγχθηκε η ικανότητα διατήρησης των επιθυμητών συμπεριφορών από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω παρατήρησης των μαθητών από την ερευνήτρια, μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από την ερευνήτρια και τους δασκάλους των μαθητών και μέσω φύλλων αξιολόγησης πριν και μετά την εκπαιδευτική παρέμβαση και κατά τον έλεγχο διατήρησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 8 μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα και ενεπλάκησαν στην παρεμβατική διαδικασία, εκδήλωσαν βελτιωμένες δεξιότητες λειτουργικής διαβίωσης αναφορικά με τον αριθμό των συμπεριφορών που κατέκτησαν συνολικά και αυτών που τελικά θυμούνταν να εκδηλώσουν στην σχολική ζωή.