Η προώθηση των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού μεσω των ταξιδιωτικών γραφείων στη νήσο Χίο - Αθανασιάδου, Ελευθερία (2020)
Η αναπόφευκτη εξέλιξη του μαζικού τουρισμού και οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης που ακολούθησε, οδήγησαν σταδιακά στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού προτύπου τουρισμού, των λεγόμενων εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Εναλλακτική μορφή τουρισμού είναι, κατά αναλογία και κατά επέκταση, μια από τις πολλές μορφές τουρισμού που υπάρχουν, που μπορεί να αντικατασταθεί ή να αντικαταστήσει κάποια άλλη μορφή. Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, (κλίμα, μορφολογία κλπ), η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Το νησί της Χίου, είναι ένας από τα νησιά που παρουσιάζει αξιόλογους τουριστικούς πόρους, παράγει ένα μοναδικό σε όλο τον κόσμο προϊόν γνωστό από την αρχαιότητα την μαστίχα και επομένως αποτελεί ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό. Στην παρούσα διπλωματική, αρχικά, γίνεται γνωριμία με το νησί, και στην συνέχεια μελετώνται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν δυνατότητα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και η προώθηση τους από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Με την βοήθεια ερωτηματολογίων, που μοιράστηκαν στα ταξιδιωτικά γραφεία του νησιού, αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση του νησιού και η τουριστική εικόνα του. Από τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων και την εικόνα του νησιού γενικότερα προκύπτει swot ανάλυση του νησιού όπου 2 φαίνονται τα πλεονεκτήματα τα μειονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι απειλές που θα έχει μία ενδεχόμενη τουριστική ανάπτυξη. Τέλος αναφέρονται σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν για την εφαρμογή των εναλλακτικών μορφών και γενικότερα του τουρισμού στο νησί και γίνονται προτάσεις για δραστηριότητες ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και περαιτέρω προτάσεις για έρευνα.