Το φαινόμενο της παραβατικότητας και φοροδιαφυγής στην Ελλάδα: μελέτη περίπτωσης των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης - Κουρουλέας, Σταύρος (2020)
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να απεμπλακεί από την μακροχρόνια κρίση και ύφεση και να στοχεύσει στην οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της αύξησης των δημοσίων εσόδων που θα βασίζονται σε ένα σύγχρονο, απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα με δικλείδες ασφαλείας για φαινόμενα οικονομικής παραβατικότητας, όπως αυτά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα κρίσιμο φαινόμενο για την χώρα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Υπονομεύει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και δημιουργεί στρεβλώσεις στη δομή της οικονομίας. Υποδαυλίζει τη βιωσιμότητα των εσόδων του κράτους και περιορίζει τη δυνατότητα για χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών και επενδύσεων. Δημιουργεί καταστάσεις μη υγιούς ανταγωνισμού στην οικονομία και θίγει τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας. Τέλος διαβρώνει το ρόλο του κράτους πρόνοιας και ταράσσει την κοινωνική συνοχή. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και των λοιπών φαινομένων οικονομικής παραβατικότητας, αποτελεί σημαντικό ζήτημα που όλες οι κυβερνήσεις των χωρών παγκοσμίως έχουν θέσει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται μία θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση των φαινομένων οικονομικής παραβατικότητας.