Η πρόταση τροποποίησης της Οδηγίας 2000/59/ΕΚ για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής απόβλητων - Περβολαράκη, Ελευθερία (2020)
Οι λειτουργικές απορρίψεις αποβλήτων από πλοία αποτελούν σημαντική απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η παροχή κατάλληλων εγκαταστάσεων παραλαβής απόβλητων στους λιμένες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση και τον έλεγχο των παρανομών των απορρίψεων στη θάλασσα.. Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε την οδηγία 2000/59/ΕΚ, η οποία απαιτεί την παροχή λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής απόβλητων στους λιμένες της ΕΕ, σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις. Η παρούσα εργασία βασίζεται στα αποτελέσματα της εκ των υστερών αξιολόγησης της οδηγίας, η οποία διεξήχθη το 2015, και αξιολόγησε τις επιλογές για την αναθεώρησή της.