Μελέτη αξιοποίησης υφιστάμενων κτιρίων Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Ταμπάκικα της Χίου: μέρος Α’: επιχειρηματική ιδέα & χρηματοδότηση, σχεδιαστικές προτάσεις, οικονομικός & χρονικός προγραμματισμός έργου - Λαμπρινούδη, Βασιλεία (2020)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, θα διερευνηθεί η δυνατότητα ανακαίνισης και εκμετάλλευσης μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην περιοχή Ταμπάκικα της Χίου. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη και με βάση σχέδια από την υφιστάμενη αποτύπωση που είναι διαθέσιμη για το διώροφο κτίριο πρώην ιδιοκτησίας Ζαφειράκη- παλαιό βιομηχανικό κτίριο Βυρσοδεψείο, θα διατηρηθεί το εξωτερικό κέλυφος του παλαιού κτιρίου και θα σχεδιαστούν εσωτερικά πλέον των 100 δωματίων προς ενοικίαση, λέσχη-εστιατόριο φαγητού για τους ενοίκους αλλά και εξωτερικούς επισκέπτες, άλλοι χώροι αναψυχής όπως αίθουσες εκδηλώσεων, καφέ, γυμναστήριο, καλλιτεχνικά εργαστήρια, αίθουσες υπολογιστών, αναγνωστηρίου και βιβλιοθήκης. Επίσης διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος του οικοπέδου όπου δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και χώροι πρασίνου. Η μελέτη θα συνδυάζει και πιθανές συνέργειες με τα άλλα υφιστάμενα κτίρια της περιοχής των Ταμπάκικων και θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης άλλων συναφών μελετών που ήδη πραγματοποιούνται από άλλες ομάδες μελέτης του Εργαστηρίου ΔΕΛΑΠ (κατασκευή χώρων στάθμευσης, χώρων άθλησης, αξιοποίηση των κτιρίων εισόδου στον βασικό χώρο, κ.ά.). Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το πρώτο μέρος της εργασίας το οποίο περιλαμβάνει ανάλυση της επιχειρηματικής ιδέας μέσα από σχεδιαστικές προτάσεις για το κτίριο «πρώην Ζαφειράκη», τρόπους χρηματοδότησης του εγχειρήματος με συμβάσεις παραχώρησης, σχήματα ΣΔΙΤ, κ.ά. Τέλος παρουσιάζεται ο οικονομικός και χρονικός προγραμματισμός του έργου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της εργασίας αυτής, το οποίο πραγματεύεται την ενεργειακή μελέτη για το κτίριο Ζαφειράκη, διερεύνηση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου επιχειρηματικού μοντέλου αξιοποίησης των κτιρίων μέσα από ανάλυση ερωτηματολογίου, καθώς και οικονομοτεχνική μελέτη με διερεύνηση σεναρίων και ανάλυση ευαισθησίας. Η εργασία αυτή αναλύεται σε ξεχωριστό τεύχος, από άλλο μέλος της ομάδας εργασίας.