Συσχέτιση της κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων και της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής με δείκτες αυτοεκτίμησης, άγχους και κατάθλιψης σε δείγμα υγειών εθελοντών - Μισερλή, Ελισάβετ; Φιλιππάτου, Μαρία; Miserli, Elisavet; Filippatou, Maria (2020)
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο από τα συχνότερα προβλήματα ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα, κοινά γνωσιακά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, εκδηλώνονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και πολύ συχνά συνυπάρχουν. Επίσης, γίνεται λόγος για την πιθανή σύνδεση αυτών με την διατροφή, αλλά και με τα διάφορα συστατικά των τροφίμων. Ωστόσο, επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με διφορούμενα αποτελέσματα. Η παρούσα εργασία διεξήχθη με σκοπό την εξέταση της τυχόν σύνδεσης και συσχέτισης του βαθμού άγχους και κατάθλιψης σε δείγμα υγειών ενηλίκων, με το βαθμό υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής, τη συχνότητα κατανάλωσης Λειτουργικών Τροφίμων αλλά και με τη σύσταση σώματος. Για την διεκπεραίωση της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι της βιβλιογραφική ανασκόπησης, της δειγματοληψίας και της στατιστικής ανάλυσης.