Αποτροπή της απάτης και σημεία προειδοποίησης - Λασπάκη, Μαρία (2020)
Στην παρούσα ερευνητική εργασία αναδεικνύονται, ως ένα βαθμό, οι τρόποι και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, την ανίχνευση/αναγνώριση και την αποτροπή της απάτης, τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και τη σχέση των προειδοποιητικών σημάτων απάτης όσον αφορά τις ενέργειες αποτροπής της. Ακόμη, στην εν λόγω εργασία επισημαίνεται η στάση των ελεγκτών, εσωτερικών και εξωτερικών, ως προς την αποδοτικότητα, την ευχρηστία και την αξιοπιστία των προειδοποιητικών σημάτων στην εφαρμογή τους. Για τον σκοπό αυτό ερωτήθηκαν ελεγκτές απάτης, εσωτερικοί και εξωτερικοί, οι απαντήσεις των οποίων συσχετίζονται με την αρμοδιότητά τους, την ηλικία, το φύλο και την εργασιακή τους εμπειρία. Ύστερα από μελέτη σχετικής με το θέμα βιβλιογραφίας, αλλά και αρκετών ερευνών πάνω στο ίδιο θέμα, προέκυψαν τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα: 1.σε ποιο βαθμό είναι αποδοτικά τα προειδοποιητικά σήματα απάτης; 2.πώς αποτιμούν οι ελεγκτές τα προειδοποιητικά σήματα όσον αφορά την ευχρηστία τους; Και 3.σε ποιο βαθμό θεωρούν οι ελεγκτές ότι τα προειδοποιητικά σήματα είναι αξιόπιστα; Μεταβλητές των παραπάνω ερευνητικών ερωτημάτων αποτελούν η αποδοτικότητα, η ευχρηστία και η αξιοπιστία των προειδοποιητικών σημάτων, καθώς και τα προειδοποιητικά σήματα. Αφορμή για την εν λόγω έρευνα στάθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις της εποχής αλλά και τα μεγάλα σκάνδαλα παγκοσμίως που σημάδεψαν την ιστορία του επιχειρησιακού κόσμου, όπως η Enron, Adelphia, Parmalat, Xerox κ. ά. τα οποία κόστισαν αρκετά δισεκατομμύρια σε επενδυτές, πιστωτές και εργαζομένους. Στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά, έχει έρθει σχετικά πρόσφατα το ζήτημα της απάτης στις επιχειρήσεις κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των εταιριών που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.