Ανασκόπηση της επίδρασης των λειτουργικών συστατικών της διατροφής στην πρόληψη της νόσου alzheimer - Παπαδημητρίου, Ιωάννα Ιουλία (2020)
Η νόσος του Alzheimer (Alzheimer's disease, AD) είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως σε προχωρημένη ηλικία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι η αιτία των 60-70% των περιπτώσεων άνοιας. Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην απομνημόνευση των πρόσφατων γεγονότων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη δυσλειτουργία με τη ομιλία, τον αποπροσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), των διακυμάνσεων διάθεσης, την απώλεια κινήτρων, την έλλειψη αυτοελέγχου και τα διαταραχές συμπεριφοράς. Σταδιακά, οι σωματικές λειτουργίες επιδεινώνεται, οδηγώντας τελικά σε θάνατο. Αν και η ταχύτητα της εξέλιξης μπορεί να ποικίλει, το τυπικό προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση είναι τρία έως εννέα έτη. Η γήρανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις χρόνιες παθήσεις. Η προοδευτική μείωση των βιολογικών λειτουργιών μπορεί να καταστήσει τον οργανισμό πιο ευαίσθητο σε ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως η διατροφή, επιδεινώνοντας παθολογικές καταστάσεις. Τα λειτουργικά συστατικά των τροφίμων είναι δυνητικά ωφέλιμα συστατικά που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα ή προστίθενται σε αυτά ως λειτουργικά συστατικά και περιλαμβάνουν τα καροτενοειδή, τις φυτικές ίνες, τα λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα, τις φυτικές στανόλες και στερόλες, πολυόλες, πρεβιοτικά και προβιοτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτή η μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της διατροφής στη πρόληψη της νόσου Alzheimer, τον πιο συνηθισμένο τύπο άνοιας, και παρουσιάζει δεδομένα σχετικά με τη πιθανή συμβολή των βιοδραστικών θρεπτικών ουσιών στη διατήρηση μιας ενεργούς και υγιής γνωστικής κατάστασης και με τις επιβλαβείς συνέπειες ορισμένων διατροφικών προτύπων.