Η τέχνη ως παιδαγωγικό υλικό: σχεδιασμός μουσειοσκευής για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσω της τέχνης στο νηπιαγωγείο - Κεραμά, Αρετή (2020)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά νηπιαγωγείου και συγκεκριμένα το σχεδιασμό μίας μουσειοσκευής με θέμα την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσα από την εικαστική τέχνη, κυρίως την παιδική, και την αξιοποίηση εκθεμάτων δύο μουσείων, του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στην Αθήνα. Αφορμώντας από παιδαγωγικές θεωρίες και σε στενή σύνδεση με το πεδίο της μουσειακής εκπαίδευσης, η εργασία αυτή σκοπεύει να προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας με την αξιοποίηση οργανωμένου εκπαιδευτικού υλικού μέσω της μουσειοσκευής. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται ένα όχημα για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών παράλληλα με την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους, και οι μικροί μαθητές έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τα συναισθήματα και την τέχνη χωρίς να μετακινηθούν από το χώρο της σχολικής τάξης, με έναν τρόπο ελκυστικό, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μουσείου και σχολείου. Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ανθρώπου και διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη του. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερων διαπροσωπικών σχέσεων, στην απόκτηση αυτογνωσίας, στην καλή ακαδημαϊκή και εργασιακή πορεία και εξέλιξη και στη δημιουργία καλύτερης ψυχολογικής ευεξίας. Επομένως η καλλιέργεια της θεωρείται ότι είναι σημαντικό να ξεκινά από την προσχολική ηλικία, έτσι ώστε η διαμόρφωση του χαρακτήρα των μελλοντικών ενηλίκωνκαι η μετέπειτα πορεία τους στη ζωή να είναι η καλύτερη δυνατή. Στο σημείο αυτό έρχεται η συμβολή του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης μέσω των εκθεμάτων τους. Γενικότερα το μουσείο ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αποτελεί χώρο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Η τέχνη και ο υλικός πολιτισμός εν γένει προσφέρονται ιδανικά ως υλικό για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν σκοπό τη μάθηση μέσα από τρόπο βιωματικό, που προκαλεί τη σκέψη και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της φαντασίας και την έκφραση της δημιουργικότητας. Έχοντας ως στόχο την επικοινωνία μουσείου και σχολείου, η μουσειακή εκπαίδευση αποτελεί το συνδετικό κρίκο που ενώνει τους δύο αυτούς φορείς εκπαίδευσης. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται ο σχεδιασμός μίας μουσειοσκευής για παιδιά νηπιαγωγείου με τίτλο «Δημιουργώντας παρέα με τα Συναισθήματα» με δομικό υλικό έργα τέχνης, κατασκευές και εκθέματα του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Απώτερος σκοπός είναι η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης με αφορμή αλλά και μέσω της εικαστικής τέχνης και παράλληλα την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νηπίων και την απόκτηση γνώσης μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες.