Ικανότητες επίλυσης μαθηματικών ρεαλιστικών προβλημάτων από υποψήφιους νηπιαγωγούς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: η περίπτωση του PISA - Σαββάτη, Αναστασία (2020)
Είναι κοινώς αποδεκτό το μερίδιο ευθύνης του σχολείου στην προετοιμασία των μαθητών/τριών του για την κοινωνία που πρόκειται να αντιμετωπίσουν και στην παροχή των εφοδίων που τους είναι απαραίτητα για να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να εξελιχθούν σε μαθηματικά εγγράμματους πολίτες. Το κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να εισπράξει μία άρτια και δομημένη μαθηματική εκπαίδευση και μετά να κρίνει αν το αντικείμενο αυτό ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Είναι κατανοητό ότι για να εισπράξει ο μαθητής/τρια μία άρτια μαθηματική εκπαίδευση είναι απαραίτητο ο εκπαιδευτικός να κατέχει πρώτα ο ίδιος τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες ώστε να είναι σε θέση έπειτα να τις επικοινωνήσει. Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται η διερεύνηση των ικανοτήτων επίλυσης μαθηματικών ρεαλιστικών προβλημάτων υποψήφιων νηπιαγωγών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίου το οποίο περιείχε προβλήματα από το PISA του 2012. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη δυσκολία των φοιτητών/τριών στην επίλυση προβλημάτων πραγματικού κόσμου και τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του θέματος.