Η διαχείριση της καινοτομίας στην εκπαίδευση: η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος στο δημοτικό σχολείο - Γιαννακοπούλου, Σταυρούλα (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τον βαθμό κατά τον οποίο αναπτύσσεται το επιχειρηματικό πνεύμα στο Δημοτικό Σχολείο μέσω της υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επιπλέον, διερευνώνται οι προϋποθέσεις που συμβάλλουν θετικά στην εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη σχολική μονάδα, η σύνδεση μεταξύ καινοτομίας κι επιχειρηματικού πνεύματος, το κατά πόσο το επιχειρηματικό πνεύμα συνιστά έμφυτο ή επίκτητο στοιχείο του ατόμου και, τέλος, οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος στο Δημοτικό Σχολείο. Η ερευνητική μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της ποσοτικής έρευνας. Ως μέσο συλλογή των ερευνητικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το μεθοδολογικό εργαλείο του γραπτού ανώνυμου ερωτηματολογίου. Το δείγμα της έρευνας απετέλεσαν 125 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που κατά το σχολικό έτος 2018-2019 υπηρετούσαν στο Δημοτικά Σχολεία της νήσου Ζακύνθου. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογισμικού πακέτου SPSS 24.0. Από τα δεδομένα της έρευνας προέκυψε ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων/-θεισών κρίνουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή μιας εκπαιδευτικής καινοτομίας την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αρκετοί ήταν οι εκπαιδευτικοί που συνέδεσαν την καινοτομία με την έννοια του επιχειρηματικού πνεύματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών ως έμφυτο στοιχείο του ατόμου το οποίο δύναται να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι τα παιχνίδια ρόλων συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος στους/στις μαθητές/-τριες του Δημοτικού Σχολείου. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί αγνοούσαν κάποιο πρόγραμμα μέσω του οποίου να καλλιεργείται το επιχειρηματικό πνεύμα. Ωστόσο, η επιθυμία τους για κατάρτιση πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητα αναδεικνύει την ανάγκη χάραξης από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας μιας πολιτικής που να προωθεί την κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα αναπτύσσουν το επιχειρηματικό πνεύμα των μαθητών/-τριών στο Δημοτικό Σχολείο.