Το θέατρο ως μέθοδος διευθέτησης κοινωνικών ζητημάτων: η περίπτωση του “Θεάτρου του Καταπιεσμένου” του Augusto Boal - Παναγιωτίδου, Μελίνα; Panagiotidou, Melina (2020)
Στην εποχή μας, όπου οι κοινωνικές αντιθέσεις μεγαλώνουν και εκφράζονται με εντονότατο τρόπο σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής των ανθρώπων ανά τον κόσμο, επιχειρείται να διερευνηθεί ο αντίστοιχος κοινωνικός ρόλος του θεάτρου ως προς την διευθέτησή τους. Εισαγωγικά αναζητείται και αναλύεται η προέλευση του θεάτρου και του κοινωνικού και παιδαγωγικού ρόλου του στις διάφορες κοινωνίες ανά τους αιώνες. Από την Αρχαία Ελλάδα με τις τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευρυπίδη και την Αριστοφανική κωμωδία, στο Εκκλησιαστικό/ Λειτουργικό Δράμα του μεσαίωνα, τον Σαίξπηρ της Ελισαβετιανής Αγγλίας μέχρι το σύγχρονο θέατρο του 20ου αιώνα και το εφαρμοσμένο θέατρο των τελευταίων δεκαετιών. Ακολουθεί μια ανάλυση γύρω από την προέλευση, την φιλοσοφία και τις μεθόδους του “Θεάτρου του Καταπιεσμένου” του Augusto Boal, το οποίο από τις δεκαετίες '60-'70 που ξεκίνησε να αναπτύσσεται έχει επιχειρήσει να βοηθήσει στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων στην Λατινική Αμερική (και όχι μόνο). Στο ερευνητικό σκέλος της εργασίας επιχειρείται να απαντηθεί το ερώτημα “κατά πόσο το θέατρο -του Boal- ως εργαλείο, μπορεί να τροποποιήσει τις αντιλήψεις των ανθρώπων”. Το δείγμα αφορά ανθρώπους που έχουν εμπλακεί με το θέατρο (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) και έχουν έρθει σε επαφή με τις μεθόδους του Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Τα αποτελέσματα εν μέρει επιβεβαιώνουν την υπόθεσή μας, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο θεατρικό εργαλείο μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνική αλλαγή, αλλά υπολείπεται να διερευνηθεί η επίδρασή του σε ευρύτερες μάζες και ακροατήρια.