Περιφερειακή ανάπτυξη και ανισότητες στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) την περίοδο της κρίσης: 2008-2014 - Μανάλης, Στυλιανός (2020)
Σκοπός της εργασίας αποτελεί η μελέτη και η διερεύνηση των οικονομικών ανισοτήτων και επομένως, των τάσεων της σύγκλισης ή απόκλισης στις περιφέρειες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Νότου κατά την χρονική περίοδο της κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, με την βοήθεια διάφορων ποσοτικών εργαλείων περιφερειακής ανάλυσης εξετάζονται οι βασικοί τομείς (κλάδοι) κάθε περιφέρειας αναλύοντας τους απασχολούμενους στους κυριότερους κλάδους και υπολογίζετε ο σχετικός συντελεστής τοπικής ειδίκευσης LQ για τα έτη 2008-2014 ανά τριετία. Επίσης μελετάτε η κλαδική περιφερειακή/χωρική συγκέντρωση χρησιμοποιώντας το δείκτη Hirschmann- Herfindahl (Η-Η) και εστιάζοντας στην απασχόληση για την ίδια χρονική περίοδο. Τέλος με τον συντελεστή Gini-Hirschman θα κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό υπάρχει συγκέντρωση και αποκέντρωση των κυριότερων κλάδων απασχόλησης στις περιφέρειες των χωρών. Με την βοήθεια της θεωρίας, των υπολογισμών και την κατασκευή πινάκων και χαρτών καταλήγουμε σε κάποια πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την αλληλεπίδραση της κρίσης και της περιφερειακής γεωγραφίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.