Διαχείριση φυσικής κληρονομιάς με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθοδολογιών θεματικής χαρτογραφίας: η περίπτωση του γεωπάρκου Λέσβου - Σαββάλας, Παναγιώτης (2020)
Στόχος της παρούσας πτυχιακής είναι να αναδείξει την θετική συμβολή από την αξιοποίηση σύγχρονων μεθοδολογιών θεματικής χαρτογραφίας στην διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς. Ως μελέτη περίπτωσης χρησιμοποιείται η περίπτωση του γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα η προστατευόμενη περιοχή του απολιθωμένου δάσους όπου η χρήση της χαρτογραφίας συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη και ορθολογική διαχείριση «Μνημείων της Φύσης» όπως χαρακτηρίζονται οι περιοχές των υπαίθριων πάρκων. Αρχικά στην παρούσα πτυχιακή πριν εντρυφήσουμε στις μεθόδους της θεματικής χαρτογραφίας θα μας παρουσιαστούν γενικότερες έννοιες όπως είναι: οι γεώτοποι, τα γεωπάρκα, η γεωκληρονομιά, η γεωποικιλότητα,, τα γεωμνημεία και η γεωλογία της Λέσβου. Ακόμη έννοιες για την διαχείριση της γεωποικιλότητας αλλά και οι φορείς διαχείρισης. Ειδικότερα μέσω της δημιουργίας θεματικών χαρτών με την χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών θεματικής χαρτογραφίας (θα παρουσιαστούν οι μεθοδολογίες δημιουργίας,μέσα στο κείμενο) είναι δυνατή η λήψη μέτρων διαχείρισης και η υλοποίηση δράσεων αξιοποίησης σε δύο πάρκα του απολιθωμένου δάσους Λέσβου. Αρχικά δημιουργήθηκε ένας χάρτης σύγκρισης δύο ψηφιακών μοντέλων εδάφους (ένα τοπογραφικού και ένα που μου δόθηκε από Drone) για το πάρκο της Νησιώπης. Εν συνεχεία δημιουργήθηκε ένας χάρτης ανάδειξης των γεωτόπων τόσο για το πάρκο Μπαλή Αλώνια αλλά και για το θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης. Τέλος μαζί με αυτούς τους χάρτες παρήχθησαν και τα αντίστοιχα τρισδιάστατα μοντέλα και για τα δύο πάρκα(αλλά και για τους τρεις χάρτες), έτσι ώστε να τα παρατηρήσουμε και με μια διαφορετική οπτική.