Ελληνική διασπορά: το δίκτυο της ορθοδοξίας - Μαρουφίδη, Αντωνία (2020)
Η παρούσα μελέτη με θέμα «Ελληνική Διασπορά: To Δίκτυο της Ορθοδοξίας», περιλαμβάνει την έννοια της διασποράς όπως αυτή είναι ορισμένη καθώς και άλλες έννοιες που συνδέονται με αυτήν, όπως ο Ελληνισμός. Μέσα στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται, επίσης, κάποιες βασικές έννοιες, όπως τα δίκτυα, η Ορθοδοξία (ορθόδοξος πολιτισμός) καθώς και η ελληνική διασπορά που χαρακτηρίζει το σύνολο των εκπατρισμένων Ελλήνων. Σκοπός, λοιπόν αυτής της μελέτης, είναι να κατανοήσουμε το τι είναι διασπορά και ποιες είναι κυριότερες και να αναλυθούν τα είδη της, όπως ανθρώπινη, ναυτιλίας και Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερη προσέγγιση, θα γίνει προσπάθεια να δοθεί, στα δίκτυα Ορθοδοξίας αφού πολλές φορές θρησκευτικοί λόγοι υπαγόρευσαν τη μετακίνηση πληθυσμών και ιδιαίτερα η Ορθοδοξία αποτέλεσε βασικό συνεκτικό στοιχείο των απανταχού κοινοτήτων Ελληνισμού. Μέσα από το δίκτυο της Ορθοδοξίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη στενή σχέση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας συνολικότερα και ειδικότερα στο ζήτημα της διασποράς. Επίσης έγινε αναφορά στα τέσσερα Πατριαρχεία (Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας) καθώς και στις Μητροπόλεις αυτών, την παγκόσμια διασπορά των οποίων και χαρτογραφήσαμε. Τέλος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Ελληνισμός αποτελεί μια από τις αρχετυπικές διασπορές του κόσμου μαζί με την εβραϊκή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής περίπτωσης αποτελεί το γεγονός ότι στα μέρη στα οποία εγκαταστάθηκαν μαζικά ελληνικοί πληθυσμοί κατάφεραν και διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά τους και αυτό επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως χάρη στο δίκτυο της Ορθοδοξίας.