Η έννοια της φωτοσύνθεσης: διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν την συγκεκριμένη έννοια, διαφορετικών ειδικοτήτων σε διαφορετικά μαθήματα, για τις δυσκολίες κατανόησις της από τους μαθητές - Πετρίκης, Ζήσης (2020)
Η μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει τις απόψεις εκπαιδευτικών σχετικά με την παρουσία και αντιμετώπιση εσφαλμένων ή εναλλακτικών αντιλήψεων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την έννοια της φωτοσύνθεσης. Συγκεκριμένα θα καταγραφούν με χρήση ερωτηματολογίου απόψεις από εκπαιδευτικούς πολλαπλών ειδικοτήτων, που διδάσκουν (ή δίδαξαν πρόσφατα) την έννοια της φωτοσύνθεσης στο πλαίσιο των μαθημάτων Βιολογία Α’ Γυμνασίου ή ‘’Γεωπονία και Αειφόρος Ανάπτυξη’’ της Α΄ ΕΠΑΛ, σε έξι (6) σημεία της έννοιας που προέκυψαν από την επισκόπηση της ιστορίας της έννοιας, της Διδακτικής της και στην μελέτη των εγχειριδίων και αφορούν τη σχέση της με: την αναπνοή, την αυτοτροφική διατροφή των φυτών, το όργανο θρέψης των φυτών, την εμπλοκή αερίων, την έννοια του χημικού φαινομένου και τις μορφές ενέργειας και τη μετατροπή τους από τη μια μορφή στην άλλη. Το δείγμα της έρευνας αποτελέσαν 50 εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων: τεχνολόγοι γεωπόνοι φυτικής παραγωγής, φυσικοί, βιολόγοι, γεωπόνοι και χημικοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν την ύπαρξη δυσκολιών αντίληψης των μαθητών για τη σχέση της έννοιας της φωτοσύνθεσης με την αναπνοή, με την αυτοτροφική διατροφή των φυτών, με το όργανο θρέψης των φυτών, με την εμπλοκή των αερίων, με την έννοια του χημικού φαινομένου και με την μετατροπή των μορφών ενέργειας. Οι εκπαιδευτικοί υιοθετούσαν ποικίλες διδακτικές προσεγγίσεις για τη διευκόλυνση της κατανόησης των μαθητών, αλλά παρότι το επιθυμούσαν, δεν κατέφευγαν σε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις δυσκολίες αυτές με συναδέλφους διαφορετικών ειδικοτήτων.