Απόψεις φοιτητών/τριών ως μέσο αξιολόγησης του προγράμματος σπουδών της τουρκικής γλώσσας: η περίπτωση του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Βενετσάνου, Αγγελική (2020)
H ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από μία μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία προώθησης των επιταγών της πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής νέας πραγματικότητας. Η ένταξη της Τουρκικής στο Πρόγραμμα Σπουδών συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων απηχεί μεν τις ευρωπαϊκές πολιτικές που επιτάσσουν την προσέγγιση της γλωσσικής διδασκαλίας πολυγλωσσικά, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει τη στενή επαφή των γειτονικών χωρών Ελλάδας-Τουρκίας σε πολλαπλά επίπεδα. Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπήρξε ένα από τα πρώτα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα, το οποίο ενέταξε τη συστηματική διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στο Πρόγραμμα Σπουδών του, γιορτάζοντας φέτος τα είκοσι συναπτά έτη προσφοράς του στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Εντούτοις, όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία συστηματική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι σπουδαστές/τριες βλέπουν το Πρόγραμμα Σπουδών της Τουρκικής και του πως το αξιολογούν. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η παρούσα ερευνητική εργασία θέτει στο επίκεντρό της τις απόψεις των φοιτητών/τριών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι έχουν επιλέξει ως υποχρεωτική γλώσσα την Τουρκική. Οι απόψεις τους, οι οποίες συγκεντρώθηκαν με τη συνδρομή ενός εκπαιδευτικού ερωτηματολογίου, αντιμετωπίστηκαν ως μέσο αξιολόγησης των διδακτικών πρακτικών και των μεθόδων που ακολουθούνται στη διδασκαλία της Τουρκικής ως ξένης γλώσσας, καθώς και του τρόπου με τον οποίο αυτές συμβάλλουν στην προώθηση της γλωσσομάθειάς τους. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων οδήγησε σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.