Η εκπαίδευση των προσφύγων μαθητών και η κοινωνικοποίηση τους μέσα από το σχολικό περιβάλλον: μελέτη περίπτωσης στο Ν. Αιγαίο - Χατζηκωνσταντίνου, Ελευθέριος (2020)
Ο κοινωνικός μετασχηματισμός, που υφίσταται τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια των νεοφιλελεύθερων παραδειγμάτων της παγκοσμιοποίησης, έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να δίνεται ώθηση στην αναγκαστική μετανάστευση και στην καθιέρωση ενός κλίματος αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας. Οι μετακινήσεις πληθυσμών από τη Συρία προς την Ευρώπη οδήγησαν την προσφυγική κρίση στο αποκορύφωμά της το καλοκαίρι του 2015, δημιουργώντας νέες προκλήσεις ως προς τη διαχείριση της ετερότητας, με την Ελλάδα να αποτελεί μια ενδιάμεση ζώνη αναμονής στο προσφυγικό ταξίδι. Η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας συνεπάγεται την περιθωριοποίηση των προσφύγων, διακόπτοντας ή περιορίζοντας τις εκπαιδευτικές εμπειρίες των παιδιών τους, οδηγώντας στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ύπαρξη περιορισμένου αριθμού ερευνών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων, η παρούσα μελέτη αποσκοπούσε να διερευνηθούν οι εκπαιδευτικές πρακτικές και κατά πόσο το σχολικό περιβάλλον επηρεάζει στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων μαθητών.