Γνώσεις και απόψεις εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής σχετικά με τα οφέλη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Σιβρής, Παναγιώτης (2020)
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι διαθεματικό και διεπιστημονικό και αφορά τρεις διαστάσεις: την εκπαίδευση γύρω από το περιβάλλον, την εκπαίδευση μέσα στο περιβάλλον και την εκπαίδευση για το περιβάλλον. Αναφορικά με την εφαρμογή της στην Ειδική Αγωγή, η βιβλιογραφία αναφέρει πως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η Ειδική Αγωγή είναι δυο μεταβλητές που σχετίζονται άμεσα, με την εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή να δημιουργεί σημαντική βελτίωση στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, τονίζοντας την αξία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη βελτίωση της σχολικής τους επίδοσης, αλλά και της συμπεριφοράς τους εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου, παρέχοντας σπουδαία οφέλη στα παιδιά με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της ανάπτυξής τους. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αναδεικνύεται πως είναι μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης και του αειφόρου σχολείου, με τον εκπαιδευτικό να έχει σπουδαία συμβολή σε αυτό. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η ανίχνευση και καταγραφή των απόψεων και γνώσεων των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι εργάζονται στα πλαίσια της παράλληλης στήριξης, αλλά και των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής που υπηρετούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλεως Ρόδου, σχετικά με το αν μπορεί να αποδειχθεί επωφελής η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσω των προγραμμάτων της, στους μαθητές/τριες με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Η έρευνα ήταν ποσοτική και χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο ως ερευνητικό εργαλείο. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 98 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων 49 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και 49 εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί τόνισαν τα οφέλη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, υποστήριξαν πως οι μαθητές έχουν γνώσεις ως προς την ανακύκλωση και θετική περιβαλλοντική στάση, αλλά το ζήτημα των υποδομών του σχολείου και ο τρόπος υλοποίησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης χρήζουν βελτίωσης. Επίσης, τόνισαν την αναγκαιότητα για κατάλληλη επιμόρφωση και ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των εκπαιδευτικών σε θέματα που άπτονται της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά και για ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και για συνδρομή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη συνεκπαίδευση των παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στη γενική τάξη. Ολοκληρώνοντας, φάνηκε πως υπάρχει διαφοροποίηση των απόψεων των εκπαιδευτικών Ειδικής με των εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής ως προς το βαθμό που θεωρούν ότι οι μαθητές πραγματοποιούν αναπαραγωγή εννοιών σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ως προς το βαθμό που θεωρούν ότι οι μαθητές πραγματοποιούν οπτικές δραστηριότητες (εντοπισμός περιβαλλοντικών προβλημάτων με βάση την όραση). Διαφοροποίηση εντοπίστηκε ως προς τις αντιληπτικές και τις οπτικές δεξιότητες.