Είδη της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας που υπόκεινται σε μέτρα προστασίας και διαχείρισης από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία: καταγραφή και ταξινόμηση - Σταματέλλος, Σταμάτιος (2020)
Μέσω πληθώρας νομοθετημάτων, κανονιστικών πράξεων και διαχειριστικών μέτρων η πολιτεία επιχειρεί να διαφυλάξει και να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, η Ελλάδα εφαρμόζει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αποδέχθηκε προσχωρώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς συμβάσεις, που σχετίζονται με την προστασία των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας που απειλείται με εξαφάνιση. Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, για την προστασία και τη διατήρηση του έμβιου κόσμου χαρακτηρίζεται ως ισχυρό, ευρύ και περίπλοκο, πράγμα που καθιστά επίπονη την προσπάθεια προσπέλασης και διερεύνησής του (Φοίτος, Κωνσταντινίδης και Καμάρη, 2009). Η διεξαγωγή έρευνας στη νομοθεσία για τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης που έχουν εφαρμογή σε ένα τυχαία διερευνώμενο είδος οργανισμού απαιτεί αρκετό χρόνο και κόπο, που ενίοτε καταλήγει σε επισφαλή και ελλιπή συμπεράσματα. Για τους ανωτέρω λόγους και δεδομένου ότι σε εθνικό επίπεδο και μέχρι σήμερα, οι όποιες προσπάθειες καταγραφής επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται από φορείς (δημόσιους, ιδιωτικούς, ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς ή και άλλους) είναι περιορισμένες ως προς το εύρος των οργανισμών που περιέχουν. Καθόσον η καταγραφή περιορίζεται αυστηρά στα στενά όρια των ταξινομικών βαθμίδων που ανήκουν οι οργανισμοί (θηλαστικά, πτηνά, φυτά και άλλες) και εντός του πλαισίου της βιοτικής περιγραφής των οικοτοπικών συστημάτων (Dimopoulos, 2013, 2016· Petza et al., 2017· Chartosia et al., 2018). Επιπρόσθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή σχετίζεται με το αντικείμενο ενασχόλησης του ερευνητή (βοτανολόγος, δασολόγος, ζωολόγος, ιχθυολόγος, εντομολόγος και άλλο) ή και με τις αρμοδιότητες που ασκεί ο δημόσιος λειτουργός, ως προς την δασική, θηραματική, αλιευτική, φυτοϋγειονομική και κτηνιατρική νομοθεσία που εφαρμόζει (Λεγάκις, 2009· Φοίτος, 2009α, 2009β· Δημόπουλος και Μπαζός, 2012). Εν κατακλείδι, από τα προηγούμενα συνάγεται ότι, δεν υπάρχει ένα ενιαίο εργαλείο στο οποίο να είναι καταχωρημένο καθολικά το νομοθετικό πλαίσιο, το σύνολο των οργανισμών, καθώς και τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης στα οποία υπόκεινται αυτοί. Το κενό αυτό καλείται να καλύψει η παρούσα εργασία με τη δημιουργία του χρηστικού, ενήμερου και εύκολα διαμοιραζόμενου εργαλείου Το πάντα (The panda). Στην παραχθείσα βάση δεδομένων του περιλαμβάνονται πάνω από 83 κύρια νομοθετικά κείμενα, περισσότερες από 123.762 εγγραφές που αναφέρονται σε είδη οργανισμών και περίπου 37.790.414 καταχωρήσεις, που περιέχουν πληροφορίες για τα νομοθετικά κείμενα, τα είδη οργανισμών και τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης, που εφαρμόζονται στην ελληνική επικράτεια από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς.