Συστήματα διαχείρισης μάθησης: η περίπτωση αξιοποίησης τεσσάρων συστημάτων διαχείρισης μάθησης στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Φακουλάς, Στέργος (2020)
Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, γίνεται προσπάθεια ώστε να προσεγγιστεί η έννοια της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Κάνοντας μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, παρατηρούνται οι θεωρίες πολλών επιστημόνων, που με τη σειρά τους δίνουν τους κατάλληλους ορισμούς και θέτουν από το 1837 τις βάσεις για την εκπαίδευση από απόσταση , όπως την ξέρουμε σήμερα. Εστιάζοντας στις διαφορές παραδοσιακής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, γίνονται αντιληπτά τα πολλά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και σε πολλούς τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης. Τα αρνητικά στοιχεία που συναντώνται, φέρουν μηδαμινές επιπτώσεις σε ότι αφορά τη διαδικασία της μάθησης. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την ηλεκτρονική μάθηση, τη διαδικασία του να μπορέσει κάποιος να μάθει με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Στην τυπική εκπαίδευση τείνει να γίνει πολύτιμο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς και απαραίτητο εργαλείο για κάθε πλέον σύγχρονο μαθητή. Μέσα από οργανωμένα προγράμματα, προσφέρει ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Συναντάται καθημερινά σε πολλές πτυχές της ζωής μας, παίρνοντας κάθε φορά και διαφορετική μορφή. Σύγχρονη ή σύγχρονη μάθηση, μεικτή ή με εξατομικευμένο ρυθμό, προσφέρει γνώση σε αυτόν που την χρειάζεται. Ο καθένας ακολουθώντας τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του προτιμήσεις, επιλέγει τη μέθοδο που τον εκφράζει και τον ικανοποιεί, ώστε να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του θέλει και μπορεί. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αποκλειστική μελέτη των Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης που είναι προς σύγκριση. Moodle, Ilias, Google Classroom και E-Class είναι τα τέσσερα συστήματα λογισμικού, βασισμένα σε τεχνολογίες νέας γενιάς, που έχουν ως στόχο την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης και κατ’ επέκταση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καταγράφονται ιδιότητες, τρόπος χρήσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά ακόμα και πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που εμφανίζουν τα παραπάνω συστήματα και αφορούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και διαχειριστές. Στο τέταρτο κεφάλαιο τέλος, γίνεται μέσω έρευνας η σύγκριση και η μελέτη των Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης. Ασκήσεις μαθηματικών της ‘Ε δημοτικού, χρησιμοποιούμενες και στα τέσσερα συστήματα, ώστε να βοηθήσουν την εκμάθηση σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα. Η διδασκαλία γίνεται σε δυο δημοτικά σχολεία της πόλης της Ρόδου, και παίρνουν μέρος πάνω από 50 μαθητές συνολικά. Αφού αναλύεται ο σκοπός και το δείγμα της έρευνας, παρουσιάζονται τα μεθοδολογικά εργαλεία συλλογής δεδομένων για τη δημιουργία μαθημάτων στα εκάστοτε ΣΔΜ . Στη συνέχεια γίνεται αναλυτική παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο διδάχθηκε κάθε τμήμα την αντίστοιχη ενότητα των μαθηματικών , χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο ΣΔΜ. Αφού υλοποιούνται τα μαθήματα, παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τεστ αξιολόγησης. Η διδασκαλία πραγματοποιείται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και βοήθεια του κάθε εκπαιδευτικού της τάξης, ο οποίος μετά το τέλος του μαθήματος γίνεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή, παραχωρώντας συνεντεύξεις, πολύ ωφέλιμες για την πορεία της έρευνας. Πολύτιμοι βοηθοί όμως και οι μικροί μαθητές, που εκτός από το χρόνο και το κέφι τους, απαντούν σε ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν. Η ανάλυση των συνεντεύξεων και των ερωτηματολογίων, καταγράφεται στο κεφάλαιο αυτό, όπως επίσης και στο παράρτημα φαίνονται και τα αυτούσια κείμενα. Η σύγκριση των ΣΔΜ τέλος, οδηγεί στον εντοπισμό προβλημάτων, στην πρόταση λύσεων και στην καταγραφή εντυπώσεων.