Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια περιπέτειας πολλών χρηστών σε τρισδιάστατους εικονικούς κόσμους - Κατσαράκη, Γεωργία (2020)
Η παρούσα εργασία εξετάζει και αναλύει το διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης τρισδιάστατων εικονικών κόσμων πολλών χρηστών σε παιδαγωγικά πλαίσια. Ερευνώντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη διαδικασία ανάπτυξης τρισδιάστατων εκπαιδευτικών παιχνιδιών περιπέτειας, η συγγραφέας επικεντρώνεται στις δυνητικές θετικές τους επιπτώσεις στην πλαισιωμένη μάθηση και την οικοδόμηση της γνώσης από τους μαθητές. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη έρευνα εστιάζει στην αναζήτηση των αποτελεσματικότερων τρόπων ανάπτυξης και βελτίωσης των δεξιοτήτων προγραμματισμού των μαθητών/μαθητριών. Η αναζήτηση αυτή αφορά στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σε υπολογιστή (PC), ενός παιχνιδιού περιπέτειας για σοβαρό σκοπό (serious game) σε τρισδιάστατο κόσμο εικονικής πραγματικότητας πολλών χρηστών. Διερευνώνται οι ευκαιρίες που προσφέρονται σε παιδιά του δημοτικού, μέσα σ’ ένα συνεργατικό σχολικό περιβάλλον, ν’ αλληλεπιδράσουν και να εξοικειωθούν με τον χειρισμό διαδικτυακών πλατφόρμων κατασκευής 3D εικονικών κόσμων. Σε θεωρητικό επίπεδο, παρουσιάζονται αναλυτικά τρεις διαφορετικές διαδικτυακές πλατφόρμες, που προσφέρουν τη δυνατότητα μιας εξ’ ολοκλήρου κατασκευής τρισδιάστατων κόσμων. Active worlds, Autodesk και Cyberix 3D Game maker επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, γι’ αυτήν την έρευνα, αφού αφορούν σε τρισδιάστατα εικονικά περιβάλλοντα ανοικτού κώδικα και παρέχουν πρόσφορο έδαφος προγραμματισμού και ανάπτυξης παιχνιδιών περιπέτειας. Για το ερευνητικό κομμάτι αυτού του άρθρου, η διεξαγωγή της μελέτης περίπτωσης βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα μαθητών/τριών Ε’ δημοτικού κι επιλέχθηκε προς εφαρμογή ο χειρισμός της ελεύθερης διαδικτυακής πλατφόρμας κατασκευής τρισδιάστατων παιχνιδιών Cyberix 3D Game Maker, που η συγγραφέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν η ευκολότερα προσβάσιμη από πολλές πτυχές. Η ποιοτική περιγραφική αξιολόγηση της μαθητικής επίδοσης, αναδεικνύει τη δυναμική της κατασκευής 3D παιχνιδιών για παιδαγωγικούς σκοπούς. Βασικός στόχος, της παρούσας έρευνας, είναι να συζητηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα του Cyberix 3D στην ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων προγραμματισμού των μαθητών/μαθητριών καθώς και της εμπλοκής τους στην οικοδόμηση της γνώσης κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.