Εκπαίδευση ενηλίκων ΑΜΕΑ: διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών και των γονέων ΑΜΕΑ στη Ρόδο - Αγγελάκης, Εμμανουήλ (2020)
Αντικείμενο της έρευνας υπήρξε η διερεύνηση των απόψεων των γονέων και των εκπαιδευτών ενηλίκων με αναπηρία που ζουν στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, μελετούνται οι απόψεις τους αναφορικά με τα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσουν οι ενήλικες με αναπηρία μέσα από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται στο νησί της Ρόδου. Επίσης μελετούνται οι απόψεις αναφορικά με τους παράγοντες που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και τον ρόλο της πολιτείας στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Τέλος, διερευνάται η στάση των γονέων όσο και των εκπαιδευτών σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων με αναπηρία, ούτως ώστε να καλυφθεί το σχετικό κενό που αναγνωρίζεται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 100 άτομα, εκ των οποίων οι 65 ήταν εκπαιδευτές και οι υπόλοιποι 35 γονείς ενηλίκων με αναπηρία. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις ανάπτυξης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από το φοιτητή αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας έρευνας. Από την ανάλυση των απαντήσεων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσουν οι ενήλικες από τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολύπλευρα και αφορούν κυρίως τις κοινωνικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες, όπως και τις δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης. Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζονται τρεις βασικοί παράγοντες που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και κατ’ επέκταση εμποδίζουν τους ενήλικες με αναπηρία από την κατάκτηση των ωφελειών. Πρόκειται για τους κοινωνικούς, τους πολιτικούς και τέλος τους ατομικούς παράγοντες. Όσον αφορά το ρόλο της πολιτείας, οι συμμετέχοντες τον κρίνουν ως ανεπαρκή, καθώς δεν μεριμνά ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες μάθησης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το έργο των εκπαιδευτών. Τέλος, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτές ενηλίκων με αναπηρία διατηρούν μια μάλλον αρνητική στάση, δεδομένου του ότι αναγνωρίζουν σε θεωρητικό επίπεδο τα οφέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ωστόσο πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα που δρουν ανασταλτικά.