Σχεδιασμός ψηφιακής αφήγησης για την μέτρηση επίπεδης επιφάνειας στην Γ' τάξη δημοτικού σχολείου - Καμμένου, Μαρία (2020)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η αξιοποίηση της ψηφιακής αφήγησης στη διδασκαλία των μαθηματικών. Περιγράφονται συνοπτικά οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα βήματα για την επιτυχημένη χρήση της στην εκπαίδευση, καθώς και τα πλεονεκτήματα της στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών. Αναπτύσσονται τα Προγράμματα Σπουδών των Μαθηματικών στην Ελλάδα, που λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες θεωρίες, μάθησης στα Μαθηματικά και αξιοποιούν τις κονστρουκτιβιστικές και κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις. Όσον αφορά την μέτρηση επιφάνειας παρουσιάζονται έρευνες που έχουν γίνει σε μαθητές 6-9 ετών, οι οποίες δείχνουν ότι, στην ηλικία αυτή, τα παιδιά αρχίζουν να διακρίνουν την έννοια του εμβαδού ως κάλυψη επιφάνειας. Το ερευνητικό μέρος της εργασίας έχει στόχο να αναδείξει τον ρόλο της ψηφιακής αφήγησης στην κατανόηση μαθηματικών εννοιών, που σχετίζονται με την μέτρηση επιφάνειας. Να διερευνήσει δηλαδή αν η χρήση της ψηφιακής αφήγησης κατά την διδασκαλία συνέβαλε θετικά στην κατανόηση της έννοιας του εμβαδού επιφάνειας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η ψηφιακή αφήγηση αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο, που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους/τις μαθητές/τριες στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών.