Η συμβολή του yatching στην τουριστική ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου - Πίνη, Ελευθερία (2020)
Ο τουρισμός αποτελεί ένα φαινόμενο διττής σημασίας τόσο για την οικονομία, όσο για τη κοινωνία και δρα ως κινητήριος μοχλός στην οικονομία κλίμακας των χωρών. Η τουριστική βιομηχανία συνδέεται με πολλούς τομείς της οικονομίας και λειτουργεί καταλυτικά στην οικονομική δραστηριότητα επηρεάζοντας σημαντικά το Α.Ε.Π. και το ισοζύγιο πληρωμών. Ο θαλάσσιος τουρισμός και κυρίως το Yachting αποτελεί σήμερα μία από τις δυναμικότερες και με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, μορφές του σύγχρονου τουρισμού. Η Ελλάδα, ως κατεξοχήν νησιωτική χώρα, με ήπιο κλίμα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μπορεί να αναπτύξει το θαλάσσιο τουρισμό σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκομίσει μεγάλα οφέλη. Η μη ύπαρξη όμως σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη αυτή, καθώς οι γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες και οι θεσμικές αγκυλώσεις δεν ευνοούν στη γρήγορη εξέλιξή του. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της συμβολής του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα του Yachting, στην τουριστική ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου. Η παρούσα εργασία σκοπεύει να καταδείξει τη σημασία που διαδραματίζει ο τουρισμός σκαφών αναψυχής (Yachting) στην οικονομία και τον τουρισμό των νησιών της Περιφέρεις Βορείου Αιγαίου και να καλύψει το κενό στην ελάχιστη υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την τουριστική συμβολή αυτού του είδους του τουρισμού στην εν θέματι περιοχή.